Intr-un mediu de business tot mai competitiv, cu provocari din tot mai multe directii, presiunea recrutarii oamenilor multilateral dezvoltati la varful organizatiilor contureaza un profil idealizat, imposibil de atins in realitate. Este acest supraom potrivit pentru a conduce o organizatie spre succes? Sau asteptarile ar trebui redimensionate? Dorin Bodea, general manager Mentor’s, ne-a explicat care sunt capacanele acestui manager cu puteri supranaturale pe care tot mai multe companii il cauta si cum pot fi ele evitate.

“Am remarcat tot mai des ca se cere, pentru pozitia de CEO, un profil idealizat, care merge intr-o directie imposibil de atins. Daca fondatorul unei companii cauta un manager charismatic, vizionar, curajos, care sa fie in acelasi timp antreprenor, director general, director de produs, brand manager si sa faca si vanzari si marketing…efectul secundar care se creeaza automat este de a forta aparitia compromisiurilor. Nu exista asa ceva, creionam portretul unui supraom. Si, de fapt, profilele care se apropie de aceasta presupusa perfectiune, au in realitate probleme foarte mari. In general, persoanele care vopresc foarte bine, arunca lejer cu vorbele, au siguranta de sine, ascund, de obicei, multe derapaje, au o parte intunecata. Reusesc sa pacaleasca pe termen scurt, dar nu vor reusi sa construiasca organziatii valoroase”, a explicat Dorin Bodea.

Din punctul sau de vedere, un profil mult mai potrivit este unul moderat, mai degraba un bun ascultator decat vorbitor, diplomat, cu intelegere umana profunda, si cu abordare riguroasa. “E important sa fie modest in ceea ce este si in alegeri, sa fie rezervat cu privire la viitor si sa nu uite de factorii imprevizibili. Acest profil va reusi sa modeleze o echipa si o cultura organizationala”.

Un director executiv ar trebui sa aiba cateva misiuni principale: dezvoltarea afacerii, stabilirea viziunii si a prioritatilor, implementarea strategiei dar si dezvoltarea organizationala, crearea unei echipe eficace si de incredere, modelarea culturii organizationale care sa capitalizeze cat mai mult din potentialul oamenilor.

De aici deriva o noua dimensiune de analiza la varful organizatiilor: ce fel de om reuseste sa faca toate aceste lucruri?

“Un astfel de profil este cel care reuseste sa isi faca un bun self management, are o mentalitate buna, o atitudine constructiva si un mod riguros de a face lucrurile. Mentalitatea presupune sa se raporteze adecvat la sine si la ceilalti, sa reuseasca sa creeze parteneriate. Atitudinea inseamna competente coportamentale rezonabile, dozate cu masura si fara excese. Iar abordarea - e foarte usor de identificat daca este o persoana superficiala sau riguroasa. La prima vedere, noi observam comportamentul unei persoane, insa acesta este legat de valori. La varful organizatiilor, intre nivelurile de competenta ale persoanelor care ne conduc nu este o mare diferenta. Toti au competente, insa diferentele se fac la nivel de valori si de profil motivational, de acolo reise calitatea umana”, a mai spus Dorin Bodea.

Greselile facute din setarea profilului de “supraom”

Am discutat impreuna cu Dorin un scenariu ipotetic: faza de selectie pentru o pozitie de CEO cu 3 candidati: un “supraom”, unul modest si celalalt care oscileaza intre cele doua extreme.

Dorin este transant: ultimii doi nu au nicio sansa, primul va castiga, in primul rand pentru ca cel care face alegerea nu seteaza, nu clarifica pozitia si asteptarile lui de la ce urmeaza sa se intample, asa ca “supraomul” care le stie si face pe toate va castiga.

“Cele mai multe organizatii au nevoie de cineva care sa le administreze, nu sa le dezvolte. Dupa ce stabilim daca avem nevoie de CEO sau de COO, trebuie sa stabilim si sa selectam profilul. Daca selectia nu este transparenta, daca echipele nu sunt conduse de manageri competenti, este dificil sa construiesti o cultura organizationala solida. Cea mai frecventa eroare vine din asteptarile nerealiste, care contureaza profiluri nepotrivite. Asadar, problema este in primul rand la selectie, nu la recrutare”.

Dorin Bodea a mai spus ca multe organizatii cad in capcana recrutarii supraomului, care de multe ori poate devia in comportament toxic, desi o figura de conducere mai modesta, dar cu celelalte calitati necesare, are mai multe sanse de a construi o organizatie de referinta.

Discutia despre supraoamenii din pozitiile de conducere se regaseste si in conceptele si teoriile lui Peter Drucker, parintele managementului corporatist modern, care spunea ca cei mai buni executivi nu se cred supraoameni, ci doar conduc echipe. “Este vorba de valori si idealuri potrivite, nu doar de competente”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri