Meseria de sofer este cea mai cautata pe piata muncii din Romania. In topul categoriilor cu cele mai multe locuri de munca scoase la concurs de catre angajatori, in perioada iulie – decembrie 2018, intra ”Ingineri – Meseriasi - Constructori”, "Personal hotelier – restaurant”, "Casieri - Lucratori comerciali” si “Munca in strainatate”.

OLX a lansat a doua editie a studiului “Indexul locurilor de munca” care cuprinde informatii privind evolutia numarului de anunturi pentru locurile de munca disponibile pe platforma, topul domeniilor cu cei mai multi candidati, durata media de ocupare a locurilor de munca si topul celor mai dinamice judete pe piata de munca autohtona.

42 de candidati pe loc pentru jobul de sofer

Deficitul acut de candidati in categoria soferilor se reflecta cu precadere in numarul mare de anunturi de angajare publicate de companii (cu o crestere de 2% fata de aceeasi perioada din 2017). Astfel, "Soferi - Servicii auto - Curierat” ramane si in al doilea semestru al anului trecut categoria care a adunat cele mai multe locuri de munca (disponibile la sectiunea OLX Locuri de munca), cu peste 45.500 de oferte active.

Totodata, domeniul se afla pe primul loc si din punct de vedere al numarului de aplicanti in a doua jumatate a anului precedent – peste 160.000 de candidati unici, ofertele de job generand peste 1,5 milioane de aplicatii unice in intervalul analizat.

Pentru un post de sofer publicat pe OLX, aplica, in medie, 42 de candidati, iar durata aproximativa de ocupare a unui loc de munca pentru aceasta pozitie este de 18 zile.

Citeste si:
Turcan: Transport gratuit pentru elevi, sub sancțiunea încetării...
Raluca Turcan: Transport...

In ceea ce priveste nivelul de venit in care se incadreaza soferii din Romania, acesta poate varia intre: 1.100-1.500 lei (9%), 1.500-2.000 lei (13%), 2.000-2.500 lei (17%), 2.500-3.000 lei (13%), 3.000-4.000 lei (12%), 4.000-5.000 lei (10%), 5.000-6.000 lei (6%), 6.000-7.000 lei (3%) si peste 7.000 lei (17%), arata datele centralizate in cadrul unui sondaj realizat de OLX si adresat persoanelor care lucreaza ca soferi (450 de respondenti, 98% barbati).

“Salariile soferilor arata o discrepanta majora intre ofertele celor care lucreaza in transportul intern si ale celor care lucreaza in transportul international. Cei care lucreaza pe intern castiga undeva intre 2.000 si 4.000 de lei net, iar 20-25% dintre soferii cu care discutam si lucreaza pe transport international au salarii de peste 6.000 de lei net, care includ diurne si calatorii in afara tarii. Deficitul de candidati si de angajati soferi vine si din atractivitatea sporita a joburilor de transport international”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX Romania.

La capitolul beneficii primite de soferi, programul de lucru flexibil este cel mai intalnit, acesta fiind mentionat de catre 28% dintre respondenti, iar obtinerea unui salariu mai mare reprezinta principala motivatie a soferilor-respondenti (52%) pentru schimbarea locului de munca.

Topul categoriilor cu cele mai multe locuri de munca scoase la concurs de catre angajatori in perioada iulie – decembrie 2018 continua cu ”Ingineri – Meseriasi - Constructori”, cu peste 32.500 de anunturi, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunturi. La mare cautare au fost si candidatii pentru categoriile de joburi din sectiunile „Casieri - Lucratori comerciali” si “Munca in strainatate”, ce au cumulat un numar semnificativ de anunturi de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante.

Citeste si:
Explozie a cererilor de bone: Părinții scot din buzunar aproape...
Explozie a cererilor de...

“Gulerele albastre” vor sa plece din tara

In clasamentul categoriilor cu cei mai multi aplicanti, pe locul doi, dupa soferi, se afla categoria “Munca in strainatate”, care a adunat peste 700.000 de aplicatii. De altfel, chiar daca in valoare absoluta are un numar de anunturi si de candidati mai redus decat categoria soferilor, Munca in strainatate are un raport mai ridicat al candidatilor/numar de locuri de munca disponibile. In medie, 52 de candidati au aplicat la un loc de munca vacant scos la concurs de angajatori in strainatate.

Domeniile cu deficit de forta de munca

Durata medie in care se ocupa o oferta de munca in sectiunea OLX Locuri de munca variaza intre 12 si 23 de zile, in functie de tipul de job si de domeniul de activitate.

Angajatorii isi gasesc cel mai repede candidati pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare a unui loc de munca vacant este de 12 zile), agricultura-zootehnie (16 zile) si munca in strainatate (17 zile).

La polul opus, candidatii cei mai greu de gasit sunt cei pentru joburi disponibile in sectiunile "Lucratori productie – depozit - logistica” (unde timpul mediu de inchidere a unui anunt ajunge la 23 de zile).

Citeste si:
Palatul Buckingham renunță anul acesta la 380 de angajați temporari
Palatul Buckingham va tăia...

Angajatorii din Bucuresti, Cluj si Brasov au publicat in al doilea semestru din 2018 peste 100.000 de anunturi de angajare active. Dintre acestea, peste 71.000 de anunturi au apartinut regiunii Bucuresti-Ilfov, capitala mentinandu-si astfel rolul de lider in recrutare.

Iasi, Constanta, Timis, Bihor si Prahova se afla si ele in topul zonelor active pe piata muncii, insumand aproximativ 60.000 de anunturi active de angajare.

In Bucuresti, primul loc in topul sectoarelor cu cele mai multe anunturi noi de locuri de munca si cei mai multi aplicanti a fost detinut de categoria "Soferi - Servicii auto - Curierat”. Categoria soferilor a avut o concurenta de 40 de candidati/anunt de angajare, inregistrand peste 350.000 de candidati la aproximativ 9.000 de anunturi de angajare.

O concurenta aproape la fel de mare - 29 de candidati pe loc - a fost inregistrata in categoria "Personal hotelier - restaurant” si a rezultat datorita faptului ca peste 137.000 de candidati au aplicat la mai mult de 4.000 de pozitii vacante.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
O companie aduce zeci de muncitori non-UE pe joburile romanilor
Setari Cookie-uri