OLX, unul dintre principalele site-uri de anunturi din Romania, lanseaza, incepand din aceasta vara, OLX - Indexul locurilor de munca, o analiza care va oferi un diagnostic, in timp real, al dinamicii pietei muncii din Romania.

De asemenea, in perioada iunie - iulie 2018, OLX a realizat un sondaj pentru a masura dinamica pietei muncii din perspectiva utilizatorilor care urmaresc anunturile de locuri de munca vacante publicate pe platforma. In urma centralizarii rezultatelor chestionarului, aproximativ 2.300 de respondenti au spus care sunt motivele pentru care isi schimba locul de munca, ce beneficii isi doresc sa primeasca de la un angajator si care este frecventa cu care aplica la un loc de munca vacant. Cercetarea este realizata pe baza informatiilor extrase din baza de date a OLX din sectiunea ”Locuri de munca”, in care angajatorii din Romania publica peste 400.000 de anunturi de locuri de munca vacante pe an.

Soferul, cea mai populara ocupatie cautata de angajatori

"Soferi – servicii auto- curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de munca disponibile la sectiunea OLX Locuri de munca. Nevoia mare de personal in acest domeniu a fost constanta in ultimul an si jumatate, avand in vedere ca in aproape toate lunile aceasta categorie a adunat cele mai multe anunturi de angajare de pe OLX (cu exceptia lunii ianuarie 2017, cand cele mai multe joburi vacante erau la categoria ”munca in strainatate”).

Retail jobs

Oferta generoasa de locuri de munca din categoria ”soferi – servicii auto – curierat” se reflecta si in numarul mare de aplicanti pentru aceasta sectiune, acesta fiind domeniul cu cei mai multi candidati atat in prima jumatate a anului 2017, cat si in primul semestru din 2018, arata datele centralizate de OLX.

Totodata, categoria este pe primul loc si din punct de vedere al numarului de interactiuni totale dintre angajatori si candidati, generand aproape 300.000 de contactari pe luna.

“Ne-am propus sa urmarim indeaproape dinamica pietei muncii, pentru a putea veni atat in ajutorul angajatorilor, cu informatii relevante in timp real, cat si in ajutorul candidatilor, carora le cercetam constant nevoile si dorintele pe care acestia le au de la angajatori. Scopul este acela de a contribui la crearea unui echilibru pe piata muncii, in care dorintele celor doua parti se intersecteaza. Acest lucru se intampla in acest moment cu categoria soferi – servicii auto- curierat, unde atat cererea, cat si oferta sunt la cote inalte. Totusi, cea mai mare problema a angajatilor blue collar ramane salariul prea mic, nevoie care declanseaza si o fluctuatie mai mare pe piata muncii”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX Romania.

Citeste si:
21% dintre angajați și-ar da demisia de la jobul actual fără să...
Fenomenul „Marilor demisii”...

In prima jumatate din 2018, pe locul doi in topul celor mai ”populare” categorii de locuri de munca scoase la concurs de catre angajatori pe OLX s-a aflat ”ingineri-meseriasi-constructori”. “Munca in strainatate” si „personal hotelier – restaurant” sunt alte doua categorii cu un numar semnificativ de anunturi, urmate de sectiunile „bone-menajere” si „casieri- lucratori comerciali”.

“Gulerele albastre” isi doresc in continuare sa plece din tara, categoria “munca in strainatate” fiind pe locul 2 in topul domeniilor cu cei mai multi candidati, dupa soferi, exceptand lunile de inceput de vara, in care personalul pentru hotelier – restaurant isi cauta intens locuri de munca sezoniere.

Bonele si menajerele se angajeaza cel mai rapid

Durata medie in care se ocupa o oferta de munca in sectiunea OLX Locuri de munca variaza intre 12 zile si se apropie de 2 luni, in functie de tipul de job si de domeniul de activitate. Cel mai rapid, angajatorii isi gasesc candidati pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de munca vacant este de 12 zile), casieri – lucratori comerciali (15 zile), evenimente si divertisment (16 zile) si personal administrativ – secretariat (17 zile). In ceea ce priveste categoria ”soferi – servicii auto- curierat”, domeniul cu cele mai multe anunturi de angajare scose la concurs prin OLX, datele arata ca durata medie a inchiderii unui anunt este de 21 de zile.

Citeste si:
CE a publicat Ghidul privind aplicarea noilor reguli ale detașării...
Comisia Europeană a publicat...

Pe de alta parte, cel mai greu de gasit sunt candidatii pentru joburile disponibile la sectiunea ”IT – Telecomunicatii”, unde timpul mediu de inchidere al unui anunt ajunge la 52 de zile. Deficitul mare de personal din acest sector, dar si pachetele salariale generoase oferite de angajatori fac dificila recrutarea de candidati, ceea ce se reflecta si intr-o prelungire a procesului de recrutare.

Cresterea salariului, cea mai importanta motivatie pentru schimbarea locului de munca

Aproape patru din zece (38%) din totalul celor 2.279 de utilizatori care au raspuns la intrebarea ”De ce vrei sa iti schimbi locul de munca?” au spus ca principala motivatie pentru a-si schimba angajatorul este obtinerea unui salariu mai mare.

De asemenea, aproape jumatate (49%) dintre respondentii sondajului OLX au indicat programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care si l-ar dori de la compania pentru care lucreaza. In topul celor mai dorite beneficii se mai afla bonurile de masa (cca. 40% dintre respondenti), munca peste program platita mai bine (34%), transportul asigurat la locul de munca (34%), precum si mai multe zile libere platite (19%).

Citeste si:
Ce urmareste OLX prin lansarea noului site de imobiliare, Storia.ro
Strategie imobiliara: OLX...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri