Paradoxul agriculturii: Romanii o considera importanta, dar 70% dintre ei nu ar lucra in acest sector, iar jumatate nu si-ar da copiii la un liceu agricol

Mai mult de jumatate din romani considera ca rolul agriculturii in Romania este esential, dar peste 70% dintre romani nu ar lucra in agricultura, releva rezultatele unui sondaj online comandat de World Vision Romania, la care au participat in luna martie peste 3.400 de respondenti.

Peste jumatate (64%) dintre cei chestionati considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential sau important, conform sondajului. Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente patru clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala.

Agricultura, importanta doar in declaratii si statistici

Peste o treime (35,23%) dintre romanii care folosesc internetul considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential, iar 29,16% sunt de parere ca rolul acestui sector este unul important, dar in scadere ca impact, conform sondajului.

Mai mult, 7 din 10 respondenti nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii. Dintre cei care lucreaza sau s-au gandit ca ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja in domeniul agriculturii, 40,69% considera atractiva meseria de horticultor, 33,33% considera si meseria de apicultor ca fiind atractiva si 27,07% prefera peisagistica.

„Agricultura este unul dintre putinele sectoare ale economiei care pune tara noastra in fruntea topurilor europene, datorita productiilor de cereale si plante oleaginoase, Romania fiind chiar liderul european in productia de miere (2015). Cu toate acestea, doar o treime din respondenti considera ca agricultura are un rol esential in economia nationala. O posibila explicatie ar fi ca de multi ani agricultura a fost asociata cu productia primara, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o rusine, un esec in viata. Astfel se justifica faptul ca foarte multi respondenti, mai bine de doua treimi, nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii”, explica Crenguta Barbosu, manager programului de agricultura si dezvoltare rurala World Vision Romania.

Citeste si:
Cheltuim 64 mil. euro pentru cartofi ce ar putea fi produși în țară
Cheltuim 64 mil. euro pentru...

Peste trei sferturi dintre cei care lucreaza sau ar lucra in agricultura (76,85%), si-ar dori sa-si desfasoare activitatea/meseria aleasa in calitate de antreprenor.

Jumatate dintre romani nu si-ar da copiii la liceul agricol

O treime dintre respondenti sunt de parere ca nivelul de pregatire educationala necesar pentru a lucra in domeniul agricol este liceul agricol (36,8%); 1 din 10 crede ca o scoala profesionala in domeniu este suficienta. In acelasi timp, 16,99% considera ca scoala gimnaziala este de ajuns pentru a putea activa in acest domeniu. 11,18% dintre respondenti sunt de parere ca nivelul de educatie poate fi unul si mai redus, fiind suficiente doar 4 clase.

In plus, 36,16% dintre romani considera ca nivelul de educatie oferit elevilor in liceele agricole din tara noastra este unul slab si, intr-un procentaj mai mic, de 34,3%, considera ca educatia oferita in aceste licee este una buna. La extreme, 14,1% considera nivelul de educatie unul foarte slab si doar 5,69% il considera foarte bun.

Astfel, 1 din 2 romani nu si-ar da copilul la liceul agricol - doar 20,2% si-ar indemna copiii sa aleaga aceasta specializare la liceu.

Citeste si:
Paradox romanesc: Desi avem somaj de 7%, aproape 70% dintre romani...
Paradox romanesc: Desi avem...

„Asa se explica faptul ca multe licee agricole sunt deja desfiintate, iar cele ramase nu reusesc sa atraga elevi la nivelul dorit nici calitativ, nici cantitativ. Aceste date arata ca in 2019, in Romania, agricultura este considerata o ocupatie pentru cei care nu au carte. Cu toate acestea, avem nevoie de specialisti in agricultura si de o tanara generatie de agricultori. Pentru a schimba aceste perceptii, este necesar sa vorbim despre liceele agricole si despre agricultura printr-o campanie care sa informeze publicul larg ca a fi fermier este un lucru de care sa te mandresti, nu un esec in viata. Trebuie sa intelegem ca in 2019 a fi agricultor nu inseamna ca faci munca manuala necalificata la camp, ca agricultura nu inseamna sapa si lopata, ca agricultura nu este saracie si nici un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu este o meserie inferioara, ci una care aduce valoare in societate”, este de parere Crenguta Barbosu, manager proiecte agricultura si dezvoltare rurala World Vision Romania.

Despre sondaj

Sondajul „Romanii si agricultura” a fost realizat de iVox la solicitarea World Vision Romania, prin metoda CAWI, in perioada 1-31 martie 2019. Esantionul studiului este compus din 3.426 de respondenti si reproduce, din punctul de vedere al principalelor sale caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de Internet din Romania, asa cum decurge din cercetarea Gallup „Piata serviciilor de acces la Internet”, realizata la cererea ANCOM (Autoritatea pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minima marja de eroare, populatiei utilizatorilor de Internet din Romania de varsta majora.

In plus, 33,22% dintre participantii la sondaj au un singur copil, 22,15% au doi copii, 3,01% au trei copii, sub 1% au mai mult de trei copii.

Citeste si:
Candidaţii ALDE pentru primăriile de sector din Bucureşti
Candidaţii ALDE pentru...

Dintre respondentii care sunt parinti, peste jumatate nu au copii de varsta scolara, 33,75% au un singur copil care este de varsta potrivita pentru scoala, iar 13,03% au doi copii de varsta scolara.

Fundatia World Vision Romania deruleaza campania ”Mandru sa fiu fermier”, care face parte din programul "Liceele agricole - Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii", impreuna cu Junior Achievement Romania (JAR), Civitas pentru Societatea Civila – Filiala Cluj, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) in parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Prin acest program sprijinim 11 licee agricole din toate regiunile tarii sa ofere programe educationale relevante pentru economia locala si axate pe formarea viitorilor fermieri si intreprinzatori din agricultura.

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile. World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 29 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri