Numarul locurilor de munca vacante a scazut in primul trimestru din 2019

Numarul locurilor de munca vacante in primul trimestru al acestui an a fost de 58.200, in scadere cu 600 fata de trimestrul anterior si cu 200 comparativ cu acelasi trimestru al anului 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Rata locurilor de munca vacante a fost, dupa primele trei luni ale anului, de 1,18%, in scadere cu 0,02 puncte procentuale atat fata de trimestrul precedent cat si fata de perioada similara a anului trecut.

Sectorul bugetar a insumat peste 27% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7.100 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 7.000 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 1.700 locuri vacante in invatamant.

In ansamblu, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,79%), in administratia publica (2,56%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2,06%). In industria prelucratoare s-a concentrat peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15.300 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,29%.

La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,16%, respectiv 100 locuri vacante).

Citeste si:
Peste 3.000 de locuri de muncă, începând de azi, în București
Ce locuri de muncă sunt...

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in agricultura, silvicultura si pescuit (+0,19 puncte procentuale), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,17 puncte procentuale), respectiv in constructii (+0,15 puncte procentuale). Aceste din urma activitati au cunoscut si cele mai semnificative cresteri ale numarului locurilor de munca vacante (+500 locuri vacante), urmate de cele din industria prelucratoare (+400 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-0,56 puncte procentuale), in informatii si comunicatii (-0,43 puncte procentuale) si in intermedieri financiare si asigurari (-0,42 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in invatamant (-900 locuri vacante) si in informatii si comunicatii, respectiv in administratia publica (-800 locuri vacante pentru fiecare in parte).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativa crestere atat a ratei, cat si a numarul locurilor de munca vacante s-a observat in transport si depozitare (+0,42 puncte procentuale, respectiv +1.200 locuri vacante).

Citeste si:
A crescut costul orar al forței de muncă în ultimul trimestru din 2020
A crescut costul orar al...

La polul opus, cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-0,94 puncte procentuale), respectiv in tranzactii imobiliare (-0,61 puncte procentuale).

In invatamant (-1.000 locuri vacante) si intermedieri financiare si asigurari (-800 locuri vacante) s-au observat cele mai importante scaderi ale numarului locurilor de munca vacante.

In trimestrul I 2019, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (1,45%), respectiv de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,37%). Aceasta din urma grupa majora de ocupatii a inregistrat si cele mai mari valori ale numarului locurilor de munca vacante (14.800 locuri vacante).

Atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai mici valori in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,61%, respectiv 100 locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,70%, respectiv 2,4 mii locuri vacante).

Citeste si:
O treime din angajați iau în considerare să-și schimbe jobul în...
O treime dintre angajați iau...

Citeste si: Expertii in cariera iti spun de ce ar trebui sa iti schimbi locul de munca, chiar daca iti place jobul tau

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri