Salariul mediu in industria IT a fost de 2.179 de euro/brut, in luna ianuarie 2019, potrivit studiului de compensatii si beneficii AIMS SalaryMap 2019. De 3 ori mai putin (743 euro brut) au castigat angajatii din companiile de productie, iar cei din industria outsourcing au raportat 1.429 de euro brut castigul mediu din ianuarie.

Ca si anul trecut, Clujul conduce in topul angajatorilor care ofera cele mai mari salarii din industria de dezvoltare software, cu 2.506 euro brut salariul mediu in aceasta industrie, urmat de Timis, cu 2.173 euro brut. In zona de productie, Timis a fost, in ianuarie, judetul unde a fost cel mai mare salariu mediu brut, de 907 euro brut, cu peste 150 de euro mai mult decat media pe tara. Pe locurile urmatoare s-au situat Brasov, Sibiu si Cluj.

Pentru cele 3 industrii analizate de AIMS SalaryMap, fata de aceeasi perioada a anului trecut (ianuarie), cel mai mic procent de crestere a salariilor brute de incadrare s-a inregistrat in industria de Dezvoltare Software (8,14%), iar cel mai mult au crescut salariile in sectorul de Productie, unde cresterea a fost de 12,74%. In industria de Outsourcing, cresterea salariilor in 2018 a fost de 10,33%. Faptul ca salariile au crescut mai mult in Productie decat in Dezvoltare Software nu este deloc surprinzator, deoarece sectorul productiv a fost cel mai afectat de cresterile succesive ale salariului minim pe economie (3 ani la rand), iar companiile de productie au fost nevoite sa isi ajusteze grilele salariale pentru a-si pastra avantajele competitive fata de concurenta.

De la criza economica din 2009-2011, pana in urma cu 3 ani, salariile au crescut in Romania intr-un ritm relativ constant si predictibil, cu procente intre 4% si 7%, in functie de regiune si de industrie. Din 2016 insa, procentele s-au marit brusc si se pastreaza la valori cu doua cifre. Cresterea costurilor cu salariile s-a reflectat insa in cresterea preturilor, astfel incat, de la o inflatie sub 1% inainte de 2016, s-a ajuns la o inflatie de 4% in primul trimestru din 2019. Deci nivelul de trai al angajatilor care au beneficiat de aceste mariri nu a crescut proportional cu procentul de crestere a salariilor.

Procentul real de crestere a salariilor din 2018 a fost mult peste cel estimat cu un an inainte (de pana la 8%), astfel incat rectificarile de buget au fost cuvantul de ordine in 2018 in companiile de productie, care a starnit multa ingrijorare pe piata cu privire la viitorul acestor investitii in Romania. De asemenea, procentele mai mari de crestere a salariilor din Productie s-au datorat si incercarilor repetate de a contracara fluctuatia de personal, aceasta fiind industria care a inregistrat cele mai mari cifre. In 2018, in Productie, fluctuatia medie de personal a fost de 33,77%, cea mai mare cifra inregistrata in cei 20 de ani de cand se deruleaza studiul AIMS SalaryMap. Prin comparatie, fluctuatia medie de personal in 2018 pentru industria de Dezvoltare Software a fost de 17,23% (deci la jumatate fata de Productie), in timp ce in Outsourcing a fost ceva mai mare: 28,13%. De la sfarsitul anului 2018 si continuand cu 2019, s-a inregistrat insa o tendinta de stagnare sau scadere a miscarilor de personal in zona de Productie, multe dintre companii raportand un ”inghet” la multe dintre capitolele bugetare, incepand cu recrutarile si terminand cu bugetele de training sau de calatorie in interes de serviciu.

In ianuarie, companiile participante in studiul AIMS SalaryMap preconizau pentru 2019 o crestere cu doar 2,59% a numarului de angajati in sectorul Productie, pe cand celelalte industrii previzionau in continuare cresteri importante de personal: 18,24% in Dezvoltare Software si 15,14% in Outsourcing. A devenit de notorietate faptul ca multe companii de Productie, in special din sectorul Automotive, s-au confruntat, in ultima parte a lui 2018 si in prima parte a lui 2019, cu o scadere a numarului de comenzi, iar unele au fost nevoite sa restructureze personal sau chiar, in cateva situatii, sa renunte la investitia din Romania.

In ceea ce priveste estimarea de crestere a salariilor pe 2019, procentele estimate de cele 3 industrii prezente in AIMS SalaryMap se situeaza intre 8 si 9% si intre 7 si 8% pentru anul 2020. Desigur, insa, ca aceste estimari vor fi puternic influentate de evolutiile politice si economice din Romania, astfel incat este posibil sa asistam din nou la o rasturnare de cifre cand vom face o analiza similara acesteia, in primavara lui 2020. De mentionat ca din ce in ce mai multe companii intampina greutati in a-si face o planificare bugetara pentru anul urmator, posibil si datorita impredictibilitatii mediului de afaceri din Romania. Astfel, mai putin de 25% din cele 230 de companii din studiul de Productie au putut sa declare, in ianuarie 2019, care este procentul de crestere a salariilor estimat pentru anul 2020. Inca si mai putine au fost aceste companii din Dezvoltare Software (20%) si Outsourcing (18%).

Bonusul de performanta si prima de recomandare sunt cele mai populare componente ale venitului variabil, in toate cele 3 industrii. Primul este oferit de 89% din companiile din Outsourcing si de 85% din companiile de Productie, in timp ce doar 70% din companiile de Dezvoltare software il au in pachet. In schimb, in aceasta industrie, prima de recomandare este acordata de 82% dintre companii, parand a fi unul din cele mai importante canale pentru recrutarea de noi angajati. De altfel, acest bonus a crescut in popularitate de la an la an, devenind acum mai des intalnit decat primele de Craciun sau de Paste (cu exceptia companiilor de Productie, unde acestea inca se situeaza cu cateva procente deasupra primei de recomandare). Prima de loialitate – sau sporul de vechime, cum mai este cunoscut in companiile cu traditie – este in continuare apreciata de companiile de productie (50% o au in pachetul lor de venit variabil), in schimb este aproape neglijata in industria de Dezvoltare Software, unde doar 24% din companii o acorda.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri