Program pentru stimularea angajarii tinerilor fara experienta: facilitati fiscale pentru angajatori si salariati

Somajul ridicat in randul tinerilor si deficitul de forta de munca sunt doar cateva dintre provocarile majore cu care se confrunta piata muncii. Pentru multi angajatori, solutia la indemana, nu neaparat mai putin costisitoare, este importul de forta de munca. Insa tot ramane neexploatat un bazin urias de forta de munca, reprezentat de tinerii absolventi care nu sunt angajati din cauza lipsei de experienta profesionala. Un deputat PNL propune un proiect de lege care sa vina in sprijinul acestor tineri si, implicit, al angajatorilor care nu mai gasesc specialisti.

Deputatul PNL Florin-Claudiu Roman a initiat un proiect de lege care urmareste stimularea angajarii tinerilor absolventi. "Propunem instituirea, incepand cu 1 ianuarie 2020, a programului national "Primul loc de munca pentru tinerii absolventi", program care se adreseaza exclusiv absolventilor din invatamantul de stat, particular sau confesional acreditat sau autorizat din Romania si care nu au mai avut niciodata un loc de munca, in mod oficial, in baza unui contract individual de munca", a transmis Florin-Claudiu Roman, in expunerea de motive. Programul urmeaza sa fie gestionat prin intermediul Ministerului Finantelor Publice si Ministerul Muncii.

In acest scop, parlamentarul propune instituirea unor facilitati fiscale: scutirea de impozit pe salarii, pentru o perioada de 24 de luni de la data incheierii contractului de munca si acoperirea integrala a cheltuielilor salariale, inclusiv contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, contributia asiguratorie de munca si alte obligatii fiscale, prilejuite de angajarea tinerilor absolventi.

Dupa incetarea facilitatilor fiscale prevazute de lege, angajatorul are obligatia de a mentine relatia contractuala de munca cu angajatul pentru cel putin 12 luni, potrivit proiectului.

De asemenea, angajatorii care nu indeplinesc obiectivele programului "Primul loc de munca pentru tinerii absolventi" si inceteaza raporturile de munca cu tinerii inaintea termenelor prevazute de lege, vor fi obligati sa restituite statului toate facilitatile primite.

Citeste si:
Declarația unică: ce trebuie să faci pentru a beneficia de...
Declarația unică: ce trebuie...

Potrivit propunerii legislative, "angajatorul are dreptul de a deduce in integralitate cheltuiala salariala prilejuita de incheierea unui contract de munca cu un tanar absolvent din impozitul pe profit sau impozitul pe venit datorat". "Angajatorul poate compensa cheltuiala salariala si cu o creanta pe care o detine in relatia cu autoritatile statului, pana la concurenta totala a sumelor. Facilitatile instituite prin prezenta lege se poate cumula si cu alte facilitati prevazute de legislatia in vigoare", se mai arata in documentul citat.

Din punct de vedere bugetar, programul urmeaza sa demareze incepand cu 2020, astfel incat eventualele cheltuieli pe termen scurt sa fie cuprinse in Legea bugetului pentru anul 2020. "Estimam ca pe termen mediu si lung impactul bugetar al programului este unul pozitiv asupra bugetului, atat prin economiile realizate la buget generate de ocuparea tinerilor, cat si prin cresterea veniturilor din impozitul pe profit/venit declarat, cresterea veniturilor din contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, cresterea veniturilor din consum", a transmis deputatul Florin-Claudiu Roman.

Proiectul de lege a fost depus la Senat. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Propunerea liberarului vine la scurt timp dupa ce presedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca nu i se pare normal ca cei care lucreaza in IT sa fie scutii de plata impozitului pe venit.

Citeste si:
Statistici despre rata angajarii absolventilor de invatamant superior
Romania, peste media...

"Mie nu mi se pare normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. IT-istii castiga cel mai bine in Romania. A fost o perioada in care sa stimulezi, ca oamenii sa se duca spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, va spun sincer. De ce? Pai un angajat dintr-o forja sau un sofer de TIR care muncesc in conditii extrem de grele trebuie sa plateasca impozit pe venit si altul care incaseaza venituri semnificative si altul care incaseaza venituri dintr-o munca mai mult intelectuala, mentala fara discutie, de ce sa nu plateasca impozit? Neutralitatea fiscala e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Ludovic Orban.

Citeste si: Ce ii raspund reprezentantii industriei IT lui Ludovic Orban, referitor la taierea facilitatilor fiscale

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri