Integrarea migrantilor in piata muncii: care sunt tarile UE in care ai cele mai mari sanse sa iti gasesti un job

Peste 4 milioane de persoane au migrat in tarile UE, in 2016, si se estimeaza ca circa 2 milioane erau cetateni ai unor tari terte, se arata in cel mai recent raport Eurostat. 1,3 milioane erau cetateni ai unui alt stat membru UE decat cel de destinatie, aproape 929.000 erau cetateni ai statului UE de destinatie, iar circa 16.000 erau apatrizi. Valul de migrati catre Europa a alertat autoritatile, care au lansat politici sociale pentru integrarea lor in campul muncii, insa, in paralel, trebuie schimbate si prejudecatile angajatorilor europeni care sunt inca reticenti in a lucra cu strainii.

La nivelul Uniunii Europene, rata de angajare difera considerabil intre cetatenii non-UE (care nu au cetatenia niciunei tari UE), cei nascuti intr-un alt stat UE si populatia nativa. In cele mai multe cazuri, rata angajarii in cazul cetatenilor care provin din tari din afara UE este mult mai mica decat a celor care provin din alte state membre UE sau decat populatia nativa.

Cehia, tara care angajeaza cei mai multi cetateni non-UE

In 2018, in majoritatea tarilor UE, rata de angajare a cetatenilor non-UE, cu varste cuprinse intre 20-64 de ani, era mult sub tinta de 75%, inclusa in Strategia Europa 2020. Cele mai mici rate, sub 50%, erau inregistrate in regiuni din Franta, Germania, Belgia, Olanda, Suedia si Marea Britanie.

La polul opus, cea mai mare rata de angajare pentru cetatenii non-UE s-a inregistrat, anul trecut, in regiunea Stredni Morava din Cehia, unde 9 din 10 straini aveau un loc de munca (88%). Rate de peste 85% mai erau in regiunea Sostines din Lituania si in comitatele Dorset si Somerset din Marea Britanie.

Citeste si:
Locuri de muncă în străinatate: cum stau economic țările preferate...
Locuri de muncă în...

Tarile in care cetatenii UE isi gasesc cel mai usor un loc de munca

Pentru cetatenii din alte tari UE, in 2018, rata de angajare a depasit tinta de 75%, inclusa in Strategia Europa 2020, in peste jumatate dintre regiunile din Uniunea Europeana.

Cele mai mari rate de angajare pentru cetatenii nascuti in alte tari UE s-au inregistrat in Marea Britanie, comitatul Cumbria (97%), si Lituania (95%). Rate de peste 90% s-au inregistrat in alte sapte regiuni din Marea Britanie, o regiune din Cehia, una din Suedia si una din Franta.

Rate de angajare mici pentru cetatenii din alte tari UE au fost consemnate in mai multe regiuni din sudul Europei si in Olanda, cu cele mai mici valori in regiunea Voreia Ellada din nordul Greciei - 42%.

Citeste si:
Te gandesti la un job in strainatate: iata cateva, disponibile ACUM
Iei in calcul sa iti gasesti...

Rata de angajare pentru populatia nativa

Cea mai mare rata de angajare pentru nativi s-a inregistrat in Suedia (Stockholm si Smaland, fiecare cu 87%, Vastsverige - 85%), sudul Germaniei (Oberbayern, Freiburg si Stuttgart, fiecare cu 85%), Finlanda (regiunea Aland - 85%).

De cealalta parte, cele mai mici rate de angajare pentru populatia nativa, sub 50%, au fost in sudul Italiei: Puglia, Campania, Calabiria si Sicilia - 44%.

22 de milioane de cetateni din afara UE traiesc in tarile Uniunii

La 1 ianuarie 2017, numarul persoanelor avand cetatenia unei tari terte si resedinta intr-un stat membru al UE era de 21,6 milioane, reprezentand 4,2 % din populatia UE, potrivit Eurostat. In plus, la 1 ianuarie 2017, 16,9 milioane de persoane care locuiau in unul dintre statele membre ale UE aveau cetatenia unui alt stat membru al UE.

Citeste si:
ONG: Comisia Europeană ''cedează în faţa guvernelor anti-imigraţie''
ONG: Comisia Europeană...

In ceea ce priveste tara de origine, la 1 ianuarie 2017, 36,9 milioane de persoane nascute in afara UE traiau intr-un stat membru al UE, in timp ce 20,4 milioane de persoane erau nascute intr-un alt stat membru al UE decat cel in care isi aveau resedinta. Numai in Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Slovacia si Cipru numarul persoanelor nascute in alte state membre ale UE era mai mare decat numarul persoanelor nascute in afara UE.

Luxemburg, cea mai mare pondere a populatiei straine

In termeni absoluti, cel mai mare numar de resortisanti straini (adica imigrantii cu cetatenia statului UE de destinatie) care traiau in statele membre ale UE la 1 ianuarie 2017 s-a inregistrat in Germania (9,2 milioane de persoane), Regatul Unit (6,1 milioane), Italia (5 milioane), Franta (4,6 milioane) si Spania (4,4 milioane). Resortisantii straini din aceste cinci state membre reprezentau impreuna 76% din numarul total al resortisantilor straini care locuiau in toate statele membre ale UE, cele cinci state membre reprezentand impreuna o proportie de 63% din populatia UE.

In termeni relativi, statul membru al UE cu cea mai mare pondere a resortisantilor straini a fost Luxemburg, proportia resortisantilor straini fiind de 48% din totalul populatiei. O proportie ridicata a cetatenilor straini (cel putin 10% din populatia rezidenta) a fost constatata, de asemenea, in Cipru, Austria, Estonia, Letonia, Belgia, Irlanda, Malta si Germania. In schimb, resortisantii straini reprezentau mai putin de 1% din populatia Poloniei si a Romaniei (0,6% in ambele tari) si a Lituaniei (0,7%).

Romania, cea mai mare pondere a imigrantilor resortisanti

In 2016, proportia relativa a imigrantilor resortisanti, adica imigrantii cu cetatenia statului UE de destinatie, din numarul total de imigranti a fost cea mai ridicata in Romania (87% din totalul imigrantilor), Lituania (71%), Letonia (59%), Ungaria (56%), Croatia (55%), Slovacia (53%), arata datele Eurostat. Acestea au fost singurele state membre ale UE in care proportia imigratiei propriilor resortisanti a fost mai mare de jumatate din numarul total de imigranti. In schimb, in Luxemburg, imigratia propriilor resortisanti nu a reprezentat mai mult de 6% din numarul total de imigranti, in 2016.

Proportia relativa a imigrantilor nativi din numarul total de imigranti a inregistrat cea mai ridicata cifra in Romania (66 % din totalul imigrantilor), urmata de Polonia (58 %) si Lituania (57 %). In schimb, in 2016, Luxemburg si Austria au raportat proportii relativ scazute de imigranti nativi, reprezentand mai putin de 6 % din numarul total de imigranti.

Tara cu cel mai mare numar de imigranti si emigranti

Germania a raportat cel mai mare numar total de imigranti in 2016 (peste un milion de persoane), fiind urmata de Regatul Unit (589.000), Spania (414.700), Franta (378.100) si Italia (300.800), potrivit Eurostat.

Germania a raportat si cel mai mare numar de emigranti in 2016 (533.800), fiind urmata de Regatul Unit (340.400), Spania (327.300), Franta (309.800), Polonia (236.400) si Romania (207.000).

In 2016, 21 de tari UE au raportat o pondere mai mare a imigrarii decat a emigrarii, insa in Bulgaria, Croatia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia si Romania numarul emigrantilor a depasit numarul imigrantilor.

In raport cu marimea populatiei rezidente, Luxemburg a inregistrat cele mai mari rate de imigrare in 2016 (39 de imigranti la 1.000 de persoane), fiind urmat de Malta (38 de imigranti la 1.000 de persoane). Cele mai mari rate de emigrare in 2016 au fost raportate pentru Luxemburg (23 de emigranti la 1.000 de persoane), Malta, Lituania si Cipru (toate cu 18 emigranti la 1.000 de persoane) si Irlanda (13 emigranti la 1.000 de persoane).

2,4 milioane de imigranti au intrat in UE, in 2016

In 2016, numarul estimat al imigrantilor din tari terte catre tarile UE a fost de 2,4 milioane. In plus, 1,8 milioane de persoane care isi aveau resedinta anterioara intr-un stat membru al UE au migrat catre un alt stat membru.

O analiza in functie de resedinta anterioara arata ca Luxemburg a raportat cea mai mare pondere a imigrantilor dintr-un alt stat membru al UE (93% din numarul total al imigrantilor in 2016), fiind urmat de Slovacia (80%) si de Romania (74%). Ponderi relativ scazute au fost raportate de Suedia (24 % din totalul imigrantilor), precum si de Italia (25 %).

Citeste si: Tineri care nu viseaza la niciun viitor: Romania, printre tarile UE cu cele mai ingrijoratoare statistici

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri