15 milioane de tineri din tarile UE nici nu muncesc, nici nu invata, potrivit datelor Eurostat pe anul 2018. Asta inseamna ca 1 din 6 tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani are un viitor incert. Fata de media europeana (16,5%), Romania se afla printre tarile cu cele mai mari procente, peste 20%.

Intr-o piata a muncii din ce in ce mai competitiva si dinamica, tinerii din generatiile Y si Z isi gasesc tot mai greu reperele care sa-i ajute sa se orienteze din punct de vedere profesional. Nici universitatile nu si-au adaptat curricula noilor cerinte din piata fortei de munca, astfel ca multi tineri ies de pe bancile scolii nepregatiti si nu fac fata nevoilor pe care le au angajatorii.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, anul trecut, 16,5% dintre tinerii cu varste intre 20 si 34 de ani nu erau cuprinsi intr-o forma de invatamant si nici nu erau incadrati in campul muncii. Procentul a crescut fata de 2017, atunci cand 14,3% dintre tineri nu munceau si nu invatau.

Tarile UE cu cei mai putini tineri care nici nu muncesc, nici nu invata (NEET) sunt Suedia (8%), Olanda (8,4%), Luxemburg (9,9%) si Malta (10,1%).

La polul opus, statele cu cei mai multi tineri someri in 2018 sunt Italia (28,9%) si Grecia (26,8%), unde mai mult de un sfert dintre tinerii din generatiile Y si Z nici nu invata, nici nu lucreaza. Lista este completata de Bulgaria (20,9%), Romania (20,6%) si Slovacia (20%).

Foto: ec.europa.eu

Potrivit Eurostat, exista o diferenta considerabila intre tinerii si tinerele NEET (n.r. - Neither in employment nor in education or training). La nivelul UE, anul trecut, 20,9% dintre tinere nu invatau si nu lucrau, fata de 12,2% dintre tineri.

Romania a cheltuit doar 0,089% din banii destinati pentru integrarea tinerilor NEET

Consiliul European a creat o initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, care se concentreaza pe regiunile care se confrunta cu rate ridicate ale somajului in randul tinerilor NEET. Programul, pentru care s-a acordat un buget de 8,8 miliarde de euro, este activ pana in 2020.

Potrivit Consiliului Tineretului din Romania, tara noastra a contribuit la acest program cu 27 de milioane de euro. In schimb, tarii noastre i-au fost alocate 302 milioane de euro, ajungandu-se la un total de aproximativ 329 de milioane de euro, cu posibilitatea ca suma sa fie suplimentata.

Rezultatul? Pana la inceputul anului 2019, Romania a cheltuit doar 300.000 de euro, potrivit datelor Consiliului Tineretului din Romania.

"Romania a reusit performanta de a cheltui doar 0,089% din suma alocata, de 90 de ori mai putin decat a platit pentru a participa la acest program. Toate acestea in conditiile in care in conturile tarii noastre se afla 17.042.368 de euro, alocati de Comisia Europeana, care zac nefolositi", a transmis CTR.

Anul trecut, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat ca va implementa pana la finalul lui 2021 patru proiecte care urmaresc imbunatatirea situatiei tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare. Proiectele vizeaza cresterea oportunitatilor pentru incadrarea tinerilor NEET, prin acordarea de prime de mobilitate, prime de activare si de subventii catre angajatori pentru incadrarea in munca si/sau calificarea tinerilor NEET prin programe de ucenicie si stagii.

Masurile urmaresc incadrarea a aproape 20.000 de tineri NEET, cuantumul total al sprijinului financiar prin proiecte cofinantate de UE fiind de aproape 60 de de milioane de euro.

Rata somajului in randul tinerilor, la cel mai ridicat nivel

Rata somajului in primul trimestu din 2019 a fost de 4,1%, potrivit INS. Pe grupe de varsta, rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat in randul tinerilor (15-24 de ani) - 15,6%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost in trimestrul I al anului 2019 de 64,2%, in scadere fata de trimestrul anterior cu 0,3 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (72,4% fata de 55,7% la femei) si la persoanele din mediul urban (65,8% fata de 62,1% in mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23%, scrie Agerpres.

Populatia activa a Romaniei era de 8,852 milioane de persoane in primul trimestru din acest an, din care 8,488 milioane de persoane erau ocupate si 364.000 de persoane erau someri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri