Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) implementeaza patru proiecte prin care urmareste imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (tineri care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare). Proiectele vizeaza cresterea oportunitatilor pentru incadrarea tinerilor NEETs inregistrati la Serviciul Public de Ocupare prin acordarea de prime de mobilitate, prime de activare si de subventii catre angajatori pentru incadrarea in munca si/sau calificarea tinerilor NEETs prin programe de ucenicie si stagii.

Masurile urmaresc incadrarea a 19.664 tineri NEETs, cuantumul total al sprijinului financiar prin proiecte cofinantate de Uniunea Europeana din Fondul Social European fiind de peste 59 de milioane de euro pe parcursul a 3 ani. Toate aceste proiecte se implementeaza pana la sfarsitul anului 2021, asigurand necesarul de resurse pentru masurile active destinate stimularii ocuparii fortei de munca.

Pentru a veni in sprijinul integrarii pe piata fortei de munca a tinerilor NEETs, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca implementeaza proiectul „ACTIMOB 1 – activare si mobilitate pentru tineri NEETs” ce urmareste stimularea ocuparii a 1.200 tineri NEETs someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare cu rezidenta in regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia prin acordarea primei de activare.

In completarea acestui proiect, ANOFM a semnat in august 2018, contractul de finantare pentru implementarea proiectului „ACTIMOB 2 RMPD Alternativ, Activare si Mobilitate tineri NEETs”, in valoare totala de 49 milioane de euro. Proiectul isi propune asistarea de specialitate, in vederea integrarii pe piata muncii, a 17.449 de tineri pana in 25 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu sunt cuprinsi intr-un program de formare.

Totodata, ANOFM are in implementare doua proiecte care subventioneaza angajatorii ce desfasoara programe de ucenicie si stagii de practica pentru tinerii NEETs, in valoare totala de aproape 10 milioane de euro. Prin cele doua proiecte – scheme nationale “UNIT 2 RMD– Ucenicie si stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai dezvoltata” si “UNIT 2 RMPD- Ucenicie si stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai putin dezvoltata” angajatorii vor primi sprijin financiar pentru 1.015 persoane angajate prin programe de ucenicie si/ sau stagiatura.

De asemenea, ANOFM implementeaza Proiectul noncompetitiv INTESPO – Inregistrarea Tinerilor in Evidentele Serviciului Public de Ocupare, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 -2020, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Ministerul Educatie si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Proiectul este foarte important prin prisma aplicarii masurilor pentru integrarea tinerilor pe piata muncii, masuri prevazute in Programul Operational Capital Uman. Obiectivul general al proiectului, care are o durata de implementare de 48 de luni este cresterea numarului de tineri inactivi NEETs inregistrati la Serviciul Public de Ocupare in vederea furnizarii de masuri integrate de sprijin si vizeaza identificarea a cel putin 200.000 tineri NEETs inactivi cu varsta intre 16-24 neinregistrati la SPO, cu accent pe aceia cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social, din care cel putin 160.000 tineri NEET vor fi integistrati la SPO.

Tinerii inregistrati vor beneficia de informare si consiliere profesionala, inclusiv de profilare, dupa aceata etapa fiind indrumati catre masura activa de care au nevoie sau catre alte servicii (Programul National Sansa a doua – Ministerul Educatiei Nationale, servicii de asistenta sociala).

Bugetul proiectului este de peste 47 de milioane de euro. In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018 au fost identificati 26.007 tineri, din care 25.181 tineri inregistrati in baza de date a ANOFM.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri