Potrivit unui comunicat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, vineri, in consultare publica Ghidul solicitantului - conditii generale si Ghidul solicitantului - conditii specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr.1/2015 "Masuri integrate pentru tinerii NEETs someri”, potrivit Mediafax.

Documentele pot fi consultate pe site-ul MFE. "In procesul de pregatire a noilor lansari in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU), MFE a intreprins o serie de masuri care vizeaza modernizarea si eficientizarea comunicarii cu beneficiarii, dar si asigurarea deplinei conformitati cu prevederile regulamentelor aplicabile. Schimbarile aduse cadrului de implementare a fondurilor europene in 2014-2020 urmaresc, in principal, simplificarea procedurilor de finantare. Angajamentul Romaniei privind noua perspectiva financiara este acela de a facilita accesul la fondurile europene, mai multi beneficiari fiind astfel incurajati sa pregateasca proiecte pentru utilizarea acestor resurse. Experienta trecuta ne-a dovedit ca avem nevoie de o mai buna coordonare in ceea ce priveste capacitatea administrativa la nivelul administratiei publice, dar si a beneficiarilor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, citat in comunicat.

Lansarea acopera Axa Prioritara 1 (Initiativa "Locuri de munca pentru tineri") si Axa Prioritara 2 (Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs) din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. In cadrul ghidului, atat pentru Axa Prioritara 1 cat si pentru Axa Prioritara 2, sunt vizate doua obiective: cresterea ocuparii tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 - 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare si cu rezidenta in regiunile eligibile si imbunatatirea nivelului de competente, inclusiv prin evaluarea si certificarea competentelor dobandite in sistem non-formal si informal al tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 - 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile.

Citeste si:

Proiectele se vor implementa la nivel regional, grupul tinta selectat in cadrul unei cereri de finantare trebuie sa includa doar tineri NEETs someri de la nivelul unei singure regiuni de dezvoltare, iar perioada maxima de implementare a proiectelor va fi de maximum 36 de luni.

Alocarea financiara propusa este de 10 milioane de euro (contributie UE si contributie nationala) pentru fiecare dintre regiunile aferente AP1 (Sud-Est, Sud-Muntenia si Centru) si 5 milioane de euro (contributie UE si contributie nationala) pentru fiecare regiune de dezvoltare aferenta AP2 (Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Bucuresti-Ilfov), respectiv o alocare financiara totala de 55 milioane de euro.

Valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 200.000 de euro in contextul schemei de ajutor de minimis si de maxim 500.000 de euro in contextul schemei de ajutor de stat.