Majoritatea oamenilor ar prefera sa fie inlocuiti de un robot la locul de munca, decat de o alta persoana

Daca ai fi in situatia de a-ti pierde jobul, ai prefera sa fii inlocuit de un robot sau de o alta persoana? Daca raspunsul este robot, trebuie sa stii ca majoritatea aleg aceasta varianta. Cei mai multi dintre oameni ar alege sa fie inlocuiti de un robot, insa daca ar fi vorba de un coleg, ei ar vrea ca acesta sa fie schimbat cu o alta persoana.

"Inlocuirea cu un element al tehnologiei moderne versus inlocuirea cu un alt individ are consecinte psihologice diferite", spune Armin Granulo de la Universitatea Tehnica din Munchen, German, care impreuna cu colegii sai au cercetat aceste diferente, scrie Newscientist.com.

Ei au intrebat 300 de persoane daca ar prefera ca unul dintre colegi sa fie inlocuit de un robot sau de o alta persoana. In acest caz, 62% dintre respondenti au declarat ca prefera ca o persoana sa se alature echipei.

Pe de alta parte, cand li s-a cerut sa isi schimbe punctul de vedere si sa isi imagineze ca isi vor pierde jobul, doar 37% ar prefera sa fie inlocuiti de o alta persoana si restul ar alege un robot.

In continuarea cercetarii, Granulo si echipa sa au intrebat 251 de persoane despre intensitatea emotiilor negative pe care le simt, precum tristete, manie sau frustrare, cand se gandesc ca vor fi inlocuiti de oameni sau de roboti. La intrebarea privind inlocuirea altor oameni cu roboti, ei au raspuns ca sentimentele negative sunt mai intense decat daca s-ar gandi la propria inlocuire cu un robot.

Citeste si:
Povara pandemiei pentru femei: presiuni și la job și acasă
Povara pandemiei: Femeile se...

Studiul a mai aratat ca oamenii considera robotii ca fiind o amenintare mai mica decat inlocuirea de catre o alta persoana.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri