Un interviu de angajare iti poate deschide drumul catre o cariera de succes, iar ceea ce faci la acesta intalnire cu angajatorul nu va decide doar daca primesti sau nu job-ul respectiv, ci si pachetul salarial si conditiile in care urmeaza sa lucrezi. Cu o miza atat de mare, nu e de mirare ca exista o multime de sfaturi cu privire la ceea ce trebuie sa faci la un interviu de angajare. Dar, foarte multe dintre aceste pareri sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei in care traim si schimbarilor de pe piata muncii. Iata patru mituri despre angajare.

La nivel international, anuntul pentru un nou loc de munca atrage, in medie, 250 de CV-uri, dintre care doar sase sunt selectate pentru un interviu. Urmeaza apoi pregatirea interviului. Angajatorul ia notite despre candidat si isi elibereaza agenda pentru un interval de timp. Potentialul angajat are, insa, mai multe aspecte de rezolvat. Situatia clasica il infatiseaza in haine scortoase, citind doctorate despre postul pentru care candideaza si transformandu-se intr-un detectiv care vrea sa stie totul despre companie. Cu o seara inainte, isi citeste discursul in oglinda, exerseaza expresii din DEX si mimica.

Esti interesat de domeniul HR? Te invitam sa te inscrii la conferinta WS2GROW, din 3 noiembrie, in care vom vorbi despre cele mai potrivite metode de dezvoltare personala si despre cum poate fiecare organizatie sa isi dezvolte echipe puternice si lideri inspiratori.

„In era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazeaza pe interactiunea umana. Totul se reduce la doua persoane: angajator si potential angajat. Pana in momentul in care interviul va fi sustinut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasa din discutie. Nu exista o reteta a succesului general valabila, iar aceasta este cea mai importanta regula”, explica Andrei Vacaru, trainer HPDI, specialist in comunicare.

Mitul 1: Pune cat mai multe informatii in CV

Unul dintre miturile cel mai des intalnite se raporteaza la CV si cat de important este sa includa cat mai multe informatii. „Recomandarea noastra este ca CV-ul sa fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discutie, cel care te va aduce la intalnire. Acesta ar trebui sa contina cateva detalii despre experienta anterioara, dar sa se rezume la a atrage atentia cu privire la activitatile derulate”, sustine Vacaru.
Indiferent de cat de bogata ar fi experienta ta, „time is money”, iar angajatorul va citi numele jobului si compania, trecand peste cele 10 randuri cu descriere. Pe de alta parte, orice angajator va vrea sa te auda pe tine cum povestesti despre experiente care trec de randurile pompoase de pe foaia de hartie.

Mitul 2: Spune ce vrea celalalt sa auda

Exista, de asemenea, foarte multe pareri despre ce ar trebui sa spui la interviu si ce nu ar trebui sa spui. Altfel spus, cum sa ne pacalim unii pe altii. Candidatul afirma ca e dispus sa faca ore suplimentare, ca vrea sa invete cat mai mult, ca lucreaza cel mai bine in conditii de stres si ca stie sa faca de toate. Angajatorul „poleieste” compania: organizatia stimuleaza avansarea in functie, creste salariile regulat, exista un mediu potrivit dezvoltarii, echipa este una prietenoasa, mediul este dinamic etc. Drama apare dupa cateva luni cand si unii si altii isi dau seama ca lucrurile nu stau deloc asa. Proaspatul angajat realizeaza ca nu asta voia, iar compania intelege ca iar va avea de lucru la motivarea acestuia.
„Morala e simpla: hai sa fim onesti. Da, va dura ceva mai mult procesul de recrutare. Dar, astfel, ne asiguram ca nu incepem totul cu minciuni frumoase care vor dura putin”, mai explica reprezentantul HPDI.

Mitul 3: Cel mai bine pregatit va lua postul

Acest lucru este valabil doar in cazul functiilor tehnice, adica pentru posturile in care 90% din timp faci doar ceea ce ai invatat, si doar 10% presupune interactiune. In rest, exista o multime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reactioneaza la schimbari, care sunt dorintele sale, cum interactioneaza cu ceilalti, cat este de parolist sau de creativ.
„Experienta conteaza, insa din ce in ce mai multe companii prefera sa isi pregateasca oamenii si sunt foarte atenti la ce fel de oameni angajeaza. Iar acesta este un lucru important si pentru candidat. E important ca la interviu sa puna propriile intrebari, sa vada daca in viziunea companiei identifica valori si obiective similare cu ale sale”, mai evidentiaza analiza realizata de trainerul HPDI.

Mitul 4: Castiga cel care ofera mai mult

La nivel international, 64% dintre cei care sunt in cautarea unui loc de munca aleg sa castige mai putini bani, facand ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Multi au inteles ca banii sunt doar o parte a realizarii personale. In rest, satisfactia, colegii, relatia cu managerul, recunoasterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esentiale ale unei relatii bune dintre companie si angajat.
Si atunci, de ce nu vorbim despre asta la interviu? „Multi candidati se tem sa intrebe cum este viitorul lor sef si se roaga doar sa aiba bafta. Altii merg pe principiul ca experientele anterioare ii vor invata cum sa se descurce. Cei mai multi considera ca o astfel de discutie ar fi deplasata si ca le va scadea sansele de a lua postul”, explica Vacaru.

Sfaturi pentru angajatori

Fiti onesti! Daca vreti sa pastrati un om cat mai mult timp, nu va prezentati ca un salesman care vrea sa vanda un aspirator pe post de curatatorie chimica. Fiti pregatiti sa spuneti atat lucrurile bune cat si pe cele care nu arata tocmai roz. De ce? Pentru ca acel contract de angajare nu este unul pe viata, iar daca omul isi da seama ca a fost pacalit, il poate rezilia foarte repede. Iar daca nu face asta, oricum se va considera pacalit si indreptatit sa va pacaleasca si el in fiecare zi.
In plus, atunci cand sunteti onesti, oamenii care aleg sa lucreze pentru voi, fac asta in mod constient, asumat. Stiu ca le va fi greu dar vor sti ca ei au ales sa stea, in cunostinta de cauza.

Sfaturi pentru candidati

Nu incercati sa exagerati prin limbajul abordat, expresii din DEX sau discursuri repetate in oglinda. Fiti deschisi in a spune ce va doriti si ce stiti. Cel mai important, incercati sa vedeti mai departe de momentul semnarii contractului.
„Da, s-ar putea sa stati mai mult prin interviuri, dar aveti de ales: continuati cu reteta unui interviu pe an sau cautati altceva. Ceva care sa fie construit diferit inca de la inceput”, concluzioneaza specialistul in resurse umane.
Asadar, exista foarte multe mituri legate de momentul interviului si cum ar trebui sa se prezinte un candidat. Multe mituri si o singura realitate: ne furam caciula chiar de la inceput, incercand sa parem altfel decat suntem. Abandonati retetele, fiti autentici!

Infiintata in 2001, compania Human Performance Development International furnizeaza solutii de leadership si dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching si teambuilding.

Sursa foto: A and N Photography, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri