Aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEOs) ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au parasit, anul trecut, pozitiile pe care le detineau, potrivit unui studiu. Mai mult, daca in anii 2000, un CEO ramanea in functie in medie o perioada de cel putin opt ani, in ultimul deceniu, mandatul s-a redus in medie la circa cinci ani.

Numarul de plecari a atins un nivel record al ultimilor 15 ani din cei 19 ani analizati de rapoartele PwC, principalele cauze fiind succesiunea planificata, dar si inlocuirile fortate sau provocate de fuziuni si achizitii.

Motivele pentru care pleaca un CEO din companie

Peste doua treimi din inlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, iar concedierile au reprezentat 20%, se arata in studiul 2018 CEO Success, recent publicat de PwC si Strategy&. Pentru prima data in istoria studiului, motivele de etica au reprezentat o cauza mai frecventa a plecarilor fortate decat performantele financiare. Totodata, raportul a remarcat ca puterea si implicarea investitorilor a fost un factor important in decizia de schimbare a directorilor executivi.

Daca in 2000, un CEO ramanea in functie in medie o perioada de cel putin opt ani, in ultimul deceniu, mandatul s-a redus in medie la circa cinci ani.

”Majoritatea directorilor executivi cu o activitate indelungata pleaca in urma unei succesiuni planificate si asigura o tranzitie lina, fara probleme. Totusi, inlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocari si necunoscute, indiferent din ce motive are loc.Actionarii sunt nerabdatori si vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori creste exponential, mai ales atunci cand acestia vin dupa executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care si-au transformat organizatiile”, spune Ionut Simion, country managing partner al PwC Romania.

Portretul CEO-ului longeviv

Portretul unui CEO longeviv are, potrivit studiului, urmatoarele caracteristici:

  • varsta medie 53 de ani,
  • experienta in companii listate,
  • experienta internationala,
  • detine un MBA
  • a fost promovat din compania pe care o conduce.

“Analizand rezultatele studiului, observam ca directorii generali longevivi sunt mai performanti, sunt mai putin susceptibili de a fi fortati sa plece si aduc beneficii mai mari actionarilor decat cei cu mandate scurte. Totodata, directorii executivi promovati din interiorul companiilor au rezultate mai bune decat cei recrutati din afara”, arata Ionut Simion.

Principalele concluzii ale raportului

• Industriile cu cea mai mare rata de inlocuire a directorilor generali sunt: comunicatiile (24,5%), bunurile de larg consum (22,3%) si energia (19,7%).
• Serviciile de sanatate au inregistrat cea mai mica rata de inlocuire, de 11,6%.
• 19% dintre toti directorii executivi raman in functie cel putin un deceniu.
• Directorii generali din America de Nord au sanse mai mari sa aiba mandate pe termen lung (30%), urmati de cei din Europa de Vest (19%), Japonia si tarile BRI - Brazilia, Rusia si India – (7%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri