Economia Romaniei, in 2017, gonea pe “autostrada” cu 200 km/ora, dar in 2018 a iesit brusc si a intrat direct la “boxa”. Aceasta este, in mare, perceptia directorilor generali din Romania cu privire la mersul afacerilor in tara noastra. La aceasta “frana” brusca au contribuit, spun liderii din business, desele schimbari legislative cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri, care au generat impredictibilitate si, pe cale de consecinta, au blocat complet investitiile.

Tabloul este ilustrat extrem de clar intr-un grafic in raportul PwC Global CEO Survey 2019, privind perceptia liderilor din Romania si din intreaga lume cu privire la mersul economiei. Din acest grafic reiese clar cum increderea directorilor romani in viitor s-a prabusit in 2018, dupa cinci ani consecutivi de optimism.

Prezenti la lansarea raportului, cativa executivi romani au explicat de unde vine acest pesimism si care sunt cele mai mari pericole care planeaza asupra economiei romanesti.

CEO-ul MedLife, Mihai Marcu, a facut aceasta analogie cu “iesirea brusca de pe autostrada si intrarea la boxe”, referindu-se la frana brusca pe care a pus-o economia Romaniei in 2018, dupa un 2017 exceptional din punct de vedere economic.

“Pagina (din studiu -n.r.) care spune ca romanii au fost optimisti, mai optimisti decat toata lumea in 2014, 2015, 2016, 2017, super gap (decalaj fata de celellate tari - n.r.), arata ca, dintr-o data, in 2018 si 2019 se duc in cap. Aceasta este o chestiune legata de acea oprire la boxe, in care nu investesti”, a explicat CEO-ul MedLife.

De ce nu se investeste in Romania? Din cauza faptului ca toata lumea asteapta sa vada ce se intampla cu OUG 114.

“In fiecare an am investit aproximativ 20 milioane euro. In decembrie, chiar daca nu eram direct afectati (de OUG 114 n.r.), am zis ca bancile o sa scumpeasca creditele, vine un moment in care clientii nostri, firmele din comunicatii, energie si multinationale (fac acelasi lucru -n.r.), suntem simbiotic legati. Atunci am zis sa asteptam putin. Bancile cu care discutam au zis la fel: Sa astepta putin. Amandoi ne-am dat seama ca eram la boxe pentru ca niciunul nu se agita nici ei sa dea nici noi sa luam (credite -n.r.). De fapt, cel mai periculos lucru este sa stam la boxe. Noi suntem intr-o grupa de tari si de regiuni in lume aflate intr-o permanenta cursa. Cei care se opresc la boxe nu vor castiga niciodata aceasta cursa”, a explicat Marcu.

Potrivit acestuia, stresul la care este supusa in acest moment comunitatea de business prin aceste schimbari peste noapte, neanuntate, nediscutate, nefundamentate, fara studii de impact creeaza tensiune in economie de care nu era nevoie.

De ce in Romania populismul prinde mai bine decat in alte tari?

Iar efectul acestei frane bruste a investitiilor se va vedea cifrele privind cresterea economica pe finalul anului sau in primul trimestru de anul viitor.

La randul sau, Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank Romania si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca principalele motive de ingrijorare, din punctul sau de vedere, sunt legate de forta de munca si, aproape la egalitate, de efectele populismului, urmate de calitatea slaba a infrastructurii.

“Populismul, in Romania, este un factor de ingrijorare mai mare decat in alte tari probabil si din cauza faptului ca vine pe un fundal de educatie economica destul de scazuta. Aici trebuie sa facem progrese. Avem un talent nativ, dar ne lipseste educatia digitala si economica”, a punctat Sergiu Oprescu.

El a precizat ca, la nivelul ARB, s-a elaborat un manual de educatie financiara, iar, din 2020, disciplina va deveni obligatorie in scoli pentru elevii de clasa a VIII-a.

Si Camelia Ene, CEO Mol Romania a invocat necesitatea implicarii mediului de afaceri in educatie, avand in vedere ca, din punctul sau de vedere, problemele legate de forta de munca (disponibilitatea, pregatirea, dezvoltarea angajatilor, recrutarea) sunt cele mai presante in acest moment.

Pesimismul se indreapta spre nivelul din 2012

Din raportul PwC Global CEO Survey 2019 reiese ca, dupa cinci ani de optimism, in care ponderea liderilor de organizatii din tara noastra care mizau pe o crestere mai mare a economiei mondiale a fost semnificativ superioara celei a directorilor de companii care prognozau scaderi ale ritmului de crestere, situatia s-a inversat. Un procent mai mare al „pesimistilor” a mai fost inregistrat doar in 2012 si 2013, atunci cand economia romaneasca incerca sa iasa dintr-o criza dura si indelungata.

Aceasta neliniste, legata de o eventuala diminuare a ritmului de crestere a economiei mondiale se traduce intr-o scadere a increderii directorilor generali in performanta propriilor companii, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu. Procentul respondentilor care se declara foarte increzatori in capacitatea de dezvoltare a propriilor companii in urmatoarele 12 luni a scazut la 32%, de la 38% anul trecut si 52% in 2017.

In acelasi timp, 38% dintre liderii de afaceri din Romania considera ca economia globala isi va incetini cresterea, procent de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat in editia de anul trecut a raportului (13%).

Si in regiune, numarul pesimistilor cu privire la evolutia economiei mondiale, a crescut de la 6% in urma cu un an, la 31% anul acesta.

Ce ingrijoreaza cel mai mult mediul de afaceri?

De asemenea, in ceea ce priveste evolutia afacerilor pe urmatorii trei ani, directorii generali sunt mai putin increzatori, fata de anul anterior, in privinta perspectivelor de crestere a propriilor companii. In Romania, mai putin de un sfert (23%) dintre respondenti sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor propriilor organizatii, aproximativ jumatate din nivelul inregistrat in editia precedenta.

Conform studiului, cele mai mari ingrijorari ale mediului de business anul acesta in Romania sunt legate de infrastructura inadecvata (ca si in 2018, aproape doua treimi (62%) dintre liderii de companii din tara noastra declarandu-se extrem de preocupati de acest aspect. Acelasi procent este inregistrat anul acesta si de incertitudinea politicilor publice. Urmatoarele doua provocari, in opinia a circa jumatate dintre respondentii din Romania, sunt legate de forta de munca – disponibilitatea personalului cu abilitati cheie (50%) si schimbarea demografiei fortei de munca (47%). Liderii de afaceri din tara noastra isi indreapta atentia si asupra modalitatilor prin care companiile pe care le conduc se pot adapta la cresterea populismului, care incheie anul acesta lista celor mai importante cinci eventuale amenintari.

Confruntate cu noile realitati (populism, protectionism, bariere comerciale si pe piata muncii), organizatiile isi intorc privirea spre interior si se bazeaza preponderent pe resursele interne pentru a stimula cresterea veniturilor in urmatoarele 12 luni.

Dintre factorii societali (externi afacerilor), dincolo de provocarile, deja consacrate, care ii preocupa pe liderii din regiune, cum ar fi incertitudinea geopolitica si cea privind politicile publice, reglementarea excesiva directorii generali din Romania au pentru 2019 cateva motive de ingrijorare specifice. Astfel, ei se simt amenintati intr-o masura semnificativ mai mare comparativ cu omologii lor de la nivel regional de infrastructura inadecvata, volatilitatea cursului valutar si populism.

„O infrastructura insuficient dezvoltata conduce, printre altele, la cresterea costurilor si a duratei de livrare a comenzilor si scade atractivitatea Romaniei in ochii posibililor investitori interesati sa dezvolte noi unitati de productie. Temerea legata de volatilitatea cursului valutar s-a dovedeste a fi indreptatita, data fiind cresterea brusca a cotatiei euro in raport cu moneda nationala de la inceputul acestui an. Mediul de afaceri este foarte sensibil la multe dintre deciziile care au influentat mersul economiei in ultimul an. Transparenta impreuna cu predictibilitatea economica si legislativa sunt cele mai solicitate elemente in dialogul cu decidentii guvernamentali pentru ca dezvoltarea companiilor din Romania si continuarea programelor investitionale sa se poata realiza pe baze solide”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri