Romania are peste sapte milioane de persoane apte de munca, dar care nu lucreaza. Daca ar fi reintegrate in piata muncii, Statul ar incasa cel putin 10.000 de lei pe an de la fiecare individ care acum ingroasa randurile celor fara un loc de munca.

"In Romania 7,4 milioane de persoane din populatia in varsta de a munci, adica intre 15 si 65 de ani, sunt inactive, adica nu este nici ocupati si nu sunt nici inscrisi la somaj. 4,37 milioane din persoane din persoanele din populatia inactiva sunt pensionari sau beneficiari de sistem de ajutor social. Iar 1,27 milioane de persoane din populatia inactiva, dar in varsta de a munci, sunt casnice, si 482.000 de persoane sunt absolut invizibile", a precizat Raluca Ouriaghli, directorul general al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere, prezenta in cadrul conferintei "Provocarile pietei muncii in Romania".

Potrivit acesteia, daca aceste persoane, care sunt in varsta de a munci si apte de munca, ar avea un contract de munca cu norma intreaga, chiar cu salariul minim pe economie, ar cotiza 864 de lei pe luna, adica 10.300 pe an.

"Daca luam in calcul doar costurile muncii privind doar taxele si contributiile care nu sunt practic incasate de catre stat. Astfel, vorbim de peste 10.000 de lei pe an, la cateva milioane de oameni", a adaugat Ouriaghli.

Aceste persoane ingreuneaza sistemul de sanatate

Mai mult, aceste persoane care nu muncesc beneficiaza de sisteme de sanatate in regim de urgenta, adica in stare foarte grava, astfel sistemul de sanatate este si mai suprasocilitat.

De asemenea, cresc criminalitatea, cresc numarul de populatie din penitenciare, creste numarul de populatie care beneficiaza de cantina sociala si asa mai departe

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri