Discrepanta dintre invatamantul romanesc si cererea de candidati a companiilor este o problema care loveste puternic piata muncii, in ultimii ani. Scolile profesionale si liceele tehnice din Romania scot an de an zeci de mii de elevi calificati in meserii pe care nu le mai cauta nimeni, in timp ce, la polul opus, angajatorii se confrunta cu un deficit puternic de meseriasi in anumite specializari, cum ar fi cea de cizmar.

"Exista 38 de calificari (in scolile profesionale si licee tehnice - n.red din Romania) cu zero elevi. Cum ar fi cea de cizmar, in Romania se mai pregatesc zece copii pentru aceasta calificare si sunt sute de companii care au ca obiect de activitate productia de incaltaminte", a declarat Mona Nicolici, manager sustenabilitate in cadrul OMV Petrom.

Potrivit acesteia, la polul opus, sunt calificari care scot anual zeci de mii de elevi, insa acestia au dificultati in a-si gasi un loc de munca, meseriile lor nemaiavand atat de multa cautare in piata muncii.

In invatamantul profesional erau incadrati 285.000 de elevi la nivelul anului scolar 2018-2019, in 920 de unitati de invatamant, iar 73% dintre aceste scoli se afla in mediul urban. Un procent de 2,6% dintre aceste scoli sunt private, iar 2,3% dintre elevi invata in clase de invatamant profesional dual.

"Cea mai solicitata calificare, adica cu cei mai multi elevi, este cea de technician in activitati economice, iar acolo merg peste 39.000 de elevi (circa 14%), Un procent mare as spune eu, iar intrebarea este cate companii au nevoie de acesti elevi", a declarat Mona Nicolici.

Pentru a venit in ajutorul angajatorilor, dar si al elevilor, OMV Petrom si CivicNet au lansat platforma digitala Meserii.ro - harta interactiva a invatamantului profesional si tehnic din Romania (IPT), care pune fata in fata, pentru prima data in Romania, calificarile elevilor din IPT si companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri