Ministerul Muncii propune suplimentarea contingentului de lucratori straini non-UE cu 30.000 de persoane anul viitor, arata un proiect de Hotarare de Guvern publicat de institutie.

Masura este determinata, potrivit initiatorilor, de necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, scrie Agerpres.

"In temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere: dinamica eliberarii avizelor de angajare/detasare, care a inregistrat o crestere semnificativa fata de anul 2018, necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European sau ai Elvetiei, prevenirea situatiilor in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale, propunem stabilirea pentru anul 2020 a unui contingent de 30.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit Ministerului Muncii, strainii care ar putea fi incadrati in munca sau detasati in Romania la un singur angajator, in baza avizelor de angajare/detasare, ar reprezenta aproximativ 0,6% din efectivul de salariati din economie la nivelul lunii august, care era, conform datelor publicate de Institutului National de Statistica, de 4.979.200 persoane.

"Prin promovarea migratiei legale in beneficiul societatii romanesti precum si in beneficiul imigrantilor si al statelor lor de origine, obiectivul principal al autoritatilor romane este de a maximiza efectele pozitive si de a limita efectele negative ale migratiei in scop de munca. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigura un control al numarului strainilor care intra in teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor straini detasati, pentru care se platesc contributii de asigurari sociale in statul de origine", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, autoritatile de profil arata ca eliberarea avizelor de angajare/detasare pentru lucratori nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania aduce venituri la bugetul de stat, avand in vedere ca angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii plateste un tarif in lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii iar pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri angajatorul plateste un tarif in lei, echivalent a 25 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.

Totodata, pentru lucratorii permanenti sau asimilati lucratorilor permanenti, angajatorii vor plati taxele, impozitele si alte contributii prevazute de legislatia romana in vigoare.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, in anul 2018 contingentul total de lucratori straini a fost de 15.000 persoane iar in 2019 de 30.000 persoane.

"Raportat la ultimele date transmise de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, numarul avizelor de angajare/detasare emise cetateni straini in perioada 01.01 - 30.09.2019 a fost de 21.366, aproximativ dublu fata de perioada corespondenta din anul 2018. La data de 30.09.2019, la Inspectoratul General pentru Imigrari se aflau in curs de solutionare 1.577 de solicitari de eliberare a avizelor pentru angajarea/detasarea cetatenilor straini. In acest context, Inspectoratul General pentru Imigrari estimeaza un necesar de 30.000 avize de munca/detasare pentru anul 2020", se mai mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de HG.

Ministerul Muncii citeaza, in context, datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, conform carora, in perioada ianuarie - august 2019, 97.003 de locuri de munca au fost declarate de catre angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante, reprezentand o medie lunara de 12.125. Pentru aceeasi perioada din anul 2018, 63.819 de locuri de munca au fost declarate de catre angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante, reprezentand o medie lunara de 7.977.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri