Compania de recrutare GiGroup va aduce, incepand din acest an, muncitori din afara Uniunii Europene, in special asiatici, pentru a acoperi locuri de munca pentru care nu mai gaseste candidati romani. Cristian Huzau, country canager al Gi Group Romania, a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ca va testa acasta varianta de a acoperi deficitul de forta de munca cu care se confrunta cu un prim efectiv de 50 de angajati.

"Noi, sigur, din anul 2020, vom incepe sa «importam» forta de munca din afara Europei si deja am inceput demersurile pentru a-i aduce la munca in Romania. Tarile de interes de unde va veni forta de munca sunt Sri Lanka, Vietnam, India si Bangladesh. Acestea sunt primele tari de unde se vor aduce oameni la noi, insa sigur vor mai urma si altele", a precizat Cristian Huzau.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

Muncitorii non-UE vor lucra in posturi necalificate, cum ar fi operatori productie in industria auto sau in constructii, in retail (manipulanti, descarcatori-incarcatori de marfa) si in HoReCa.

Vom incepe insa sa aducem si pe meserii calificate.

Mii de joburi ramase libere, dupa ce romanii au emigrat

Huzau a aratat ca din romania au plecat in special persoanele cu studii medii, s-au inchis scolile profesionale si din aceste motive angajatorii gasesc cu dificultate muncitori calificati.

Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre angajarea muncitorilor din tarile din afara Uniunii Europene.

"Din cauzele acestea tot ce inseamna sudor, lacatus, sculer, matriter este reprezentant de personal deja imbatranit in Romania", a adaugat Huzau.

Astfel, companie de reusrse umane GiGroup, va aduce in prima faza o echipa de 50 de persoane, din tarile mentionate mai sus, pe care le va angaja pe pozitiile disponibile pentru care recruteaza.

"Vrem sa vedem daca mitul productivitatii este real, pana acum feedbackul din piata este clar ca productivitatea lor este mai mare decat a unui roman", a mentionat seful GiGroup.

El a adaugat ca se astepta ca o serie de dificultati sa apara dupa angajarea strainilor in integrarea lor in companii.

"Problemele vin de la dificultatea de a reusi sa ii integrezi in companie fara sa afectezi personalul existent. Se creeaza o mica frustrare, tu ai achipa ta de localnici, asa ca trebuie sa ii ajuti sa comunice", a precizat el.

Este o solutie naturala, normala, asa cum cinci milioane de romani au ales sa plece in vest, la fel trebuie sa vina 1-2 milioane din afara. Trebuie sa suplinim cu ceva.

Guvernul a stabilit ca plafonul de lucratori straini pentru anul 2020 sa fie de 30.000 de persoane.

GiGroup este una dintre cele mai importante companii de recrutare din Romania, alaturi de Adecco, Lugera si ManpowerGroup.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri