Companiile din industria productiei de componente auto, in special din vestul Romaniei, angajeaza pe banda rulanta muncitori necalificati pentru posturile de operatori de productie. Pentru aceasta functie salariile incep de la 1.600 de lei, insa pot sa urca la 1.500 de euro, in timp, daca muncitorii fac ore suplimentare si isi ating normele.

Fabricile de componente auto din vestul tarii au deschise constant un numar mare de posturi de operatori de productie, pentru care cauta candati, iar singurele cerinte pe care le au de la acestia sunt studiile medii, indemanarea si dorinta de a munci. Insa chiar si asa intampina dificultati in identificarea oamenilor care isi doresc un loc de munca, mai ales acestea fiind plasate in zone cu somaj scazut.

"Trebuie sa ai studii medii si sa ai indemanare si vointa, in rest, toate se pot invata la locul de munca. Angajatorii investesc din ce in ce mai mult in formarea oamenilor", a declarat pentru wall-street.ro Cristian Huzau, country manager in cadrul GiGroup, una dintre cele mai mari companii de plasare de personal din Romania.

Salariile incep de jos, dar pot urca la sume mari

Salariile pentru pozitia de operator productie incep de la valori mici, de la circa 1.600 de lei bani in mana pe luna, peste care angajatorii adauga si o serie de beneficii.

"In zona de vest, salariul operatorilor de productie este undeva la 2.700 lei – 3.000 lei brut (1.600 - 1.800 de lei net - n.red), iar pe langa acestea primesc tichete de masa, asigurare medicala, al treilesprezecelea salariu, spor de noapte, bani pentru orele suplimentare", a precizat Huzau.

Tot el a precizat insa ca un muncitor care isi face treaba poate sa castige si 7.000 de lei.

"Daca esti un operator de productie serios, care intelege ce are de facut la locul de munca, are dexteritate, poti ajunge si la venituri de 1.500 de euro pe luna net. Cu ore suplimentare, cu bonusurile pe targeturi, fara pauza de tigara. Adica baietii care stiu ce au de facut si lucreaza pot sa ajunga la acesti bani", a detaliat seful GiGroup.

Mai mult, operatorii de productie au si sansa de a fi promovati in fabricile in care lucreaza.

"De asemenea, sunt si promovati, de la operatori de productie pot sa ajunga team leaderi, sefi de schimb. Astfel, daca esti serios, de la postul de muncitor necalificat, asa cum este operatorul de productie, compania investeste in tine si te califica, ori ca motostivuitorist, ori ca sudor. Companiile sunt dispuse sa investeasca, angajatii sunt cei care trebuie sa aiba rabdare sa creasca in timp", a precizat Cristian Huzau.

Relocarea, solutie pentru angajatori

Pentru ca zonele in care acesti angajatori sunt intre cele cu cele mai mici rate ale somajului din tara, o solutie pe care o au angajatorii este relocarea muncitorilor din estul tarii catre fabricile din vest.

Muncitorii care accepta sa se relocheze primesc salariile de mai sus, iar pe toata perioada contractuala le sunt asigurate transportul, cazarea si trei mese.

In cadrul contractelor de relocare, compania iti asigura cazare, trei mese pe zi, tu nu ai nici cheltuiala, nici cu apa, nici cu caldura, nici macar cu Internetul

Chiar si asa, relocarea nu este tentanta pentru o parte dintre muncitori, acestia nereusind sa se adapteze in noile companii, ceea ce duce la cresterea dificultatilor companiilor de a gasi candidatii potrivit pentru meseria de operator in productie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri