O profesie la mare cautare de catre angajatori este cea de stivuitorist, insa candidatii potriviti pentru posturile deschise sunt greu de gasit. Iar munca angajatorilor este ingreunata si de ofertele din strainatate, unde candidatii sunt tentati cu salarii mai mari decat in Romania, pentru ca in tara noastra cu greu ajung la 3.000 de lei net lunar.

"Cererea este recurenta in piata, mai ales in orasele mari si zonele limitrofe centrelor logistice", a declarat, pentru wall-street.ro, Cornel Apostol, director de operatiuni in cadrul companiei de recrutare APT.

Cand cauta candidati pentru functia de stivuitorist, angajatorii se uita dupa persoane cu studii medii, care detin certificate ISCIR, si au o experienta de minimum 1 an pe acelasi post.

"Avand in vedere penuria de forta de munca la nivel national, cerintele angajatorilor s-au adaptat la piata, respectiv: isi doresc candidati care sa detina certificarea ISCIR, motivatia fiind testata prin prezenta la interviu. In functie de industrie, angajorii isi doresc ca angajatii sa lucreze in 2 ture si in conditii cu temperatura controlata", a explicat Marian Patrascu, seful departamentului de vanzari si Talent Acquisition al APT.

Candidatii sunt ofertati de companii din afara granitelor

Insa chiar daca cerintele nu sunt mari, angajatorii se confrunta cu lipsa candidatilor in piata.

"Provocarile variaza in functie de fiecare regiune in parte. Pentru aceasta categorie de personal si nu numai, suntem afectati de oferta de joburi din afara tarii. Mai mult decat atat, sunt o serie de candidati pe care ii avem implicati in proiecte sezoniere, pentru perioada anuala cand aleg sa locuiasca in tara alaturi de familie", a precizat Patrascu.

Recrutarea se complica mai mult cand angajatorul vrea ca persoanele angajate pe pozitia de stivuitorist sa fie implicate si in activitatea de pregatire comenzi.

Cat castiga un stivuitorist

In ultimii ani, salariile acordate stivuitoristilor au crescut, in contextul dificil din piata muncii, acestea situandu-se in prezent intre 1.900 lei si 3.000 lei net plus tichete de masa, transport asigurat, bonus productivitate.

Chiar si asa, numarul de aplicanti a scazut constant in ultimii ani, anul acesta avand o medie cuprinsa intre 15 si 30 aplicanti, in functie de perioada sau zona.

Iar candidatii sunt in continuare extrem de interesati de partea fixa a remuneratiei.

"Principala cerinta a candidatilor este nivelul salarial si pachetul de beneficii. La acelasi nivel fiind totodata si activitatea pe care urmeaza sa o presteze zilnic: si anume sa lucreze numai pe stivuitor fara a se implica si in alte sarcini din locatie. In functie de locatia unde urmeaza sa isi desfasoare activitatea este important sa se asigura transportul. In functie de regiune, sunt candidati care isi doresc sa lucreze in regim de 12/24 pentru a beneficia de anumite zile libere astfel incat sa isi poata gestiona activitatile", a detaliat Mihai Patrascu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri