Aproape opt candidati se "lupta" pentru un loc la "Hidrologie si Meteorologie", aceasta specializare numarandu-se intre cele mai dorite din cadrul Universitatii Bucuresti, in ciuda faptului ca optiunile pe piata muncii, dupa finalizarea studiilor nu sunt foarte multe sau foarte populare. In timp ce reprezentantii mediului academic considera ca interesul tinerilor tine de dorinta de a afla mai multe despre schimbarile climaterice ingrijoratoare, cei de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca, de multe ori, tinerii nu stiu "cu ce se mananca" profesia de meteorolog si pleaca in cateva luni de la angajare.

Datele Universitatii Bucuresti (UB) arata ca Facultatea de Geografie este a patra cea mai dorita in randul facultatilor institutiei, cu 6,6 candidati pe loc, iar la programul de studiu "Hidrologie si Meteorologie" este o concurenta de 7,8 candidati/loc. Astfel, s-au inscris 375 de absolventi pe cele 80 de locuri, dintre care 32 la taxa.

Spre comparatie, la Facultatea de Istorie s-au inscris doar 2,8 candidati/loc, iar la Facultatea de Biologie au fost doar 5,4 candidati pe un loc.

"Apetenta tinerilor din ultimii ani pentru programul de studii universitare de licenta Hidrologie si Meteorologie, poate avea mai multe explicatii. Ea se datoreaza faptului ca, atmosfera si hidrosfera ofera o gama foarte variata de resurse, dintre care unele sunt inca insuficient exploatate, din cauza cunoasterii lor limitate sau inexistentei unor tehnologii adecvate. In acelasi timp, hidrologia studiaza procesele ce guverneaza fluctuatiile resurselor de apa ale uscatului si se ocupa de diferitele faze ale ciclului hidrologic. Se pare ca, omenirea se indrepta vertiginos spre o iminenta criza a apei, criza care poate angrena o criza a alimentelor, migratii dezlantuite, acutizarea conflictelor existente si aparitia unora noi", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii Universitatii Bucuresti.

Cum vad cei de la UB interesul pentru meteorologie si hidrologie

Intre motivele care duc la un interes crescut pentru aceasta specializare se poate numara interesul pe care il au tinerii de a face cercetare in ceea ce priveste schimbarile climaterice.

"Programul de studii universitare de licenta Hidrologie si Meteorologie raspunde unor cerinte reale ale pietei fortei de munca (atat pe plan national si european, cat si pe plan mondial) pe de o parte, pentru ca atmosfera si hidrosfera inregistreaza in prezent schimbari ingrijoratoare, a caror cunoastere stiintifica, mult mai aprofundata decat pana acum, este imperios necesara", considera reprezentantii institutiei de invatamant.

Pe de alta parte, cei de la UB arata cum specialistii in aceste domenii sunt din ce in ce mai cautati pe piata muncii.

Foto: Fineart1, Shutterstock

"Retelele nationale si mondiale de statii meteorologice si hidrologice, institutiile de cercetare in domeniile Meteorologiei si Hidrologiei din tara si din intreaga lume, sistemele de monitorizare a poluarii aerului si apelor, programele complexe de cercetare ale OMM, programele initiate de ONU si UNESCO in scopul protectiei mediului etc., au nevoie de specialisti din ce in ce mai numerosi si mai inalt calificati, apti sa manuiasca echipamente din ce in ce mai moderne si sa aplice in activitate operativa si de cercetare", potrivit reprezentantilor UB.

Astfel, cei care absolva studiile universitare de licenta Hidrologie si Meteorologie se pot angaja printre altele ca asistenti de cercetare in meteorologie, climatologi, meteorologi, meteorologi previzionisti sau profesori in invatamantul gimnazial.

De asemenea, programul de studii poate fi continuat cu un masterat de "Climatologie si Resurse de Apa", devenind astfel specialisti meteorologi si hidrologi.

Cat castiga un meteorolog

Intre principalele optiuni de angajare ale absolventilor este Administratia Nationala de Meteorologie, insa salariile pentru incepatori sunt mici.

De exemplu, un meteorolog fara experienta este incadrat pe post cu un salariu de putin peste 1.200 lei, in timp ce un meteorolog previzionist are un salariu de debutant de 1.600 de lei.

"Pentru a se angaja la noi trebuie sa existe locuri libere, iar acestea apar cand un angajat se pensioneaza sau decide sa plece. Angajarea are loc dupa promovarea un concurs cu doua probe, una scrisa si una orala", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii Administratia Nationala de Meteorologie.

Isi depun candidatura multe persoane, cand este un post disponibil, insa odata angajati multi isi dau seama ca este o meserie grea, ca o prognoza nu se obtine asa de usor. Isi dau seama dupa 2-3 luni cat este de greu si pleaca

Salarii mai mari au cei cu vechime in munca si care reusesc, prin examen, sa devina cercetatori. Cei cu cel mai inalt grad in aceasta functie castiga aproximativ 2.500 de lei.

Meteorologii se pot angaja si in privat

Meteorologii au si varianta de a se angaja intr-o companie privata, ei fiind cautati in general de fimele din domeniile agricultura si energie, care au nevoie de propriul specialist in domeniu.

De exemplu, compania de electricitate CEZ are de mai bine de trei ani un meteorolog propriu, iar principala sa responsabilitate este de a realiza, cu o cat mai mare acuratete, prognoza pentru ziua urmatoare a puterii produsa de turbinele din Parcul Eolian CEZ. De asemenea, elaboreaza prognoze de vant utilizate la mentinerea in bune conditii a parcului eolian si are responsabilitatea de a emite, cand este cazul, avertizari de fenomene meteorologice periculoase.

"Necesitatea unui meteorolog propriu vine din nevoia de a avea o prognoza de inalta acuratete, deoarece orice abatere de la valoarea previzionata si notificata a productiei poate induce costuri suplimentare", au declarat reprezentantii Grupului CEZ in Romania.

Reprezentantii companiei au adaugat ca nevoia de meteorologi in sectorul energiei electrice va creste direct proportional cu puterea instalata in surse regenerabile si in functie de stabilitatea si predictibilitatea cadrului de reglementare.

Recomandare: Profesia in care castigi 4.000 de euro pe luna, lucrand si de acasa

Sursa foto: Dmitri Ma, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri