Un sfert dintre companii iau in calcul importul de forta de munca pentru a-si acoperi deficitul de angajati, cererea fiind, in special, pentru muncitori necalificati sau sezonieri. Datele reies din randul companiilor analizate in cadrul studiul PayWell 2019 realizat de PwC Romania.

Companiile care si-au exprimat aceasta intentie provin preponderent din sectoare precum hoteluri si restaurante, constructii sau agricultura. O tendinta similara a aparut, conform studiului, in servicii de tip business process solution si IT&C. Romania se confrunta cu un deficit acut al fortei de munca, mai ales in sectoarele mentionate, ca urmare a migratiei, problemelor demografice sau ale sistemului educational din ultimele decenii.

Potrivit estimarilor PwC, pentru a sustine o crestere economica de 3,5% este nevoie de inca 1 milion de angajati, pana in 2022.

Ministerul Muncii a anuntat recent ca propune suplimentarea contingentului de lucratori straini non-UE cu 30.000 de persoane anul viitor. Masura este determinata, potrivit initiatorilor, de necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene.

Retail jobs

“Importul fortei de munca poate fi o solutie temporara pentru anumite sectoare. Pe termen mediu si lung, insa, companiile ar trebui sa se concentreze pe adoptarea si punerea in practica a unor programe de educatie si dezvoltare a competentelor angajatilor, in special digitale, avand in vedere ca in urmatorul deceniu automatizarea si introducerea inteligentei artificiale vor inlocui preponderent locurile de munca care presupun activitati repetitive. Inovarea si digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmand ca cererea pentru angajatii mai putin calificati sa scada, mai ales in domenii precum agricultura sau industrie manufacturiera, unde exista cea mai mare probabilitate ca locurile de munca sa fie inlocuite”, a declarat Ionut Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC Romania.

Citeste si:
Câciu anunță un deficit în scădere. Gaura din buget, redusă cu 4,2...
Câciu anunță un deficit în...

Aproximativ 600.000 de locuri de munca din Romania vor fi afectate de transformarea digitala generata de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi inlocuite de automatizare.

Desi companiile spun ca gasesc greu angajati, Romania are una dintre cele mai mari ponderi ale populatiei inactive din Uniunea Europeana, potrivit analizei Paywell.

”In acelasi timp ne confruntam cu o situatie paradoxala: avem una dintre cele mai scazute rate ale somajului din Uniunea Europeana, de 3,2%, cea mai mica din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populatiei inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse si multe dintre ele au legatura cu structura economiei pentru ca exista regiuni ale tarii unde oportunitatile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educatie sau formare profesionala in aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potentialului uman existent”, a declarat Oana Munteanu, senior manager, People&Organisation PwC Romania

Citeste si:
Producătorul de echipament sportiv Nike va ieşi complet de pe piaţa...
Producătorul de echipament...

Excluzand pensionarii si populatia de peste 15 ani care urmeaza o forma de invatamant, peste 1,1 milioane persoane sunt teoretic disponibile pentru a fi angajate.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2019 a fost realizat pe un esantion de aproximativ 100 de companii private mari si mijlocii din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail si hotelier si analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare. Studiul contine analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare, de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile, precum si analiza unui numar de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori.

Citeste si:
De ce România ajunge să importe chiar și păstrăv din Bulgaria
De ce România ajunge să...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri