Legislatia in domeniul muncii din Romania este stufoasa, adesea interpretabila, si se schimba destul de des. Prea des, daca i-ai intreba pe oamenii din departamentele de resurse umane. Si nu putine sunt situatiile in care necunoasterea legilor sau neatentia in respectarea lor ii costa mult pe angajatori. wall-street.ro iti prezinta o serie de prevederi legislative la care firmele trebuie sa fie foarte atente, caci incalcarea lor atrage dupa sine cele mai mari amenzi pentru organizatii.

Codul muncii are un capitol separat in ceea ce priveste raspunderea contraventionala a angajatorului. Daca ar fi sa alcatuim un top al amenzilor, de departe conduce asa numita “munca la negru” sau “munca nedeclarata”. Poate si pentru ca aceasta situatie nu aduce angajatorului doar o amenda, ci si o raspundere penala.

"Sunt foarte multe cazuri in care necunoasterea legislatiei sau neatentia poate costa angajatorul sume importante. Cu toate acestea trebuie sa intelegem ca Inspectia Muncii sanctioneaza in primul rand repetabilitatea faptelor si intentia in eludarea legii si apoi usoarele derapaje", a declarat, pentru wall-street.ro, Laura Gheara, managing director General Human Resources, companie de resurse umane.

Ce inseamna insa munca nedeclarata si care sunt situatiile care duc companiilor care nu respecta legea la cele mai mari amenzi? Acestea sunt reglementate de Codul Muncii:
1. Primirea la munca a uneia sau mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca – amenda 20.000 lei fara a se depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;

2. Primirea la munca a uneia sau mai multor persoane fara trasmiterea datelor contractului individual de munca in Revisal, amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara a se depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;

3. Prezenta angajatilor part-time in afara intervalelor orare stabilite prin contractul individual de munca, in conditiile in care orele suplimentare nu sunt premise pentru contractele part-time – amenda este de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata fara a se depasi valoarea cumulata de 200.000 lei. Munca suplimentara este definita ca fiind in mod expres solicitata de catre angajator cu acordul salariatului tocmai pentru a veni in sprijinul angajatorului si a elimina situatiile de rea credinta;

4. Prezenta la lucru a minorilor peste programul maxim de 6 ore stabilit de lege in acest caz - amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata fara a se depasi valoarea cumulata de 200.000 lei. Regimul de lucru pentru angajatii sub 18 ani este reglementat de Art 112 si 124 din Codul muncii;

5. Prezenta la lucru a angajatilor cu contractul de munca suspendat - amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata fara a se depasi valoarea cumulate de 200.000 lei. Aici trebuie avut in vedere ca si un simplu concediu medical inseamna suspendare de contract de munca. Sunt dese cazurile in care angajatul decide intreruperea concediului medical acordat si reintoarcerea in activitate fara anuntarea medicului care a eliberat certificatul si evident, corectarea acestuia.

Amenzi legate de REVISAL

Urmatoarea categorie de amenzi des intalnire sunt cele legate de REVISAL.

De la completarea datelor in Revisal de catre alte persoane fata de cele numite de catre angajator prin decizie scrisa inregistrata la ITM pana la completarea eronata a datelor in registru sau completarea acestora cu intarziere, fac obiectul unor amenzi cuprinse intre 5.000 – 8.000 de lei.

Timpul liber obligatoriu si zilele de sarbatoare libere legale sunt si ele in atentia inspectorilor, mai precis acordarea acestora sau, acolo unde domeniul de activitate solicita prestarea de activitate in aceste zile, compensarea cu timp liber si acordarea sporurilor legale. Cea mai mare problema identificata in practica mai ales in cazul angajatorilor cu program continuu pe toata durata saptamanii o reprezinta acordarea a doua zile consecutive dupa cinci zile lucrate, reprezentant timp liber obligatoriu. Nerespectarea acestor prevederi este amendata cu o suma intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru fiecare angajat identificat in aceasta situatie.

Mai mult, la un simplu control de rutina, inspectorii ITM vor solicita cu siguranta copia contractelor de munca pentru angajatii activi, iar lipsa copiilor contractelor individuale de munca de la punctele de lucru ale angajatilor va aduce o amenda de cel putin 10.000 lei.

Obligativitatea pastrarii copiei contractului de munca la punctul de lucru unde angajatul isi desfasoara activitatea este prevazuta de Codul Muncii.

"Si pentru ca tot am traversat de curand o perioada in care salariul minim brut pe tara garatat la plata a fost modificat, trebuie sa amintim ca obligativitatea este prevazuta la Art 164 – Codul Muncii pentru nerespectarea acestuia angajatorul poate primi o amenda de pana la 2.000 de lei, iar orice clauze contrare legii pe care angajatorul le introduce in contractele de munca ii pot aduce amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei", a precizat Laura Gheara.

Avand in vedere perioada grea traversata de piata muncii in sensul lipsei fortei de munca si efortul depus de angajator pentru gasirea uneor solutii care sa permita desfasurarea activitatii in bune conditii, Laura Gheara atentia asupra riscurilor determinate de angajarea minorilor.

Astfel, incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale, pe langa amenzile mentionate anterior, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

In cazul cetatenilor straini grija primordiala a angajatorului este comunicarea cu Inspectoratul de Stat pentru Imigrari, unde atat incheierea, incetarea si orice alta modificare adusa contractului de munca pentru un angajat cetatean strain trebuie comunicata in termenii legali impusi de OG 25/2014. Nerespectarea acestor prevederi aduce amenzi intre 2.000 si 5.000 lei pentru fiecare angajat.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri