Teama de a se infecta cu virusul COVID-19, precum și măsurile de autoizolare impuse de autorități, au dus la un refuz masiv al candidaților de a participa la interviuri față în față. Astfel, peste 68% dintre specialiștii în HR care au raspuns unui sondaj Undelucram.ro au spus că au înregistrat refuzuri din partea candidaților de a participa la interviu.

Criza cauzată de Coronavirus afectează într-un mod sau în altul fiecare domeniu, inclusiv recrutarea de personal. Sondajul realizat de Undelucram.ro scoate în evidență problemele cu care se confruntă recrutorii în această perioadă de autoizolare.

Sondajul a fost derulat în rândul a 477 de angajați din departamentele de HR ale companiilor din România. Specialiștii ocupă funcții precum HR manager, employer branding manager și recrutor.

Citește și Recrutarea sub coronavirus | Puținele interviuri care se mai fac se țin prin telefon sau online. Se evită contactul recrutor-candidat

Numărul de aplicanți la joburi a scăzut cu până la 30% în ultima lună

Peste 44% dintre respondenți au menționat că au observat o scădere în numărul de aplicanți în perioada 19 februarie - 19 martie 2020, comparativ cu 19 februarie - 19 martie 2019.

  • Doar 6% dintre recrutori au observat o creștere semnificativă (cu până la 30%) în numărul de aplicanți
  • 12% dintre respondenți au observat o creștere minoră
  • 38% dintre respondenți susțin că nu există nicio modificare
  • 28% au văzut scăderi semnificative (până la 30%) în numărul de aplicări la joburi
  • 9% raportează scăderi cu peste 30%
  • 7% au avut scăderi de sub 10%

Candidații refuză să participe la interviuri

"În această perioadă angajatorii sunt mult mai precauți, principala preocupare a acestora fiind aceea este aceea de a securiza continuarea business-uluirilor, concentrându-se în același timp pe asigurarea unui climat de muncă sigur. Companiile au găsit soluții pentru ca angajații lor să lucreze de acasă, au modificat procese, și au adaptat soluțiile tehnice. Sunt companii care în acest moment se află la poli opuși. Unele au decis să își mute angajații în șomaj tehnic, în timp ce altele au un volum mult mai mare de muncă (companiile din retail alimentar, medical, farmaceutică)", a menționat Costin Tudor, CEO și fondator Undelucram.ro

Din acest sondaj se poate observa că procesele de recrutare au fost parțial înghețate sau diminuate ca volum, iar pentru cele care continuă au fost adaptate soluțiile de intervievare (interviuri telefonice și video).

24% dintre companii nu mai susțin interviuri de angajare în această perioadă

Pentru a limita răspândirea virusului, peste 24% dintre respondenți au decis să nu mai susțină interviuri pentru o perioadă. Cei care susțin în continuare interviuri o fac astfel:

  • Interviuri telefonice și video (59%)
  • Telefonic (9%)
  • Video (3%)
  • Interviu clasic și interviu video/telefonic în anumite cazuri (3%)
  • Interviu clasic, față în față (doar 2%)

Companiile care au recrutori pe teren iau măsuri speciale

Deși doar 13% dintre respondenți au menționat că încă au recrutori pe teren (specialiști care promovează joburile disponibile în deplasare, în diferite orașe și susțin interviuri de grup în zonele respective), aceștia au spus că au luat deja măsuri speciale pentru a își proteja atât candidații, cât și posibilii aplicanți la joburi.

Sesiunile de training pentru angajați sunt amânate

Companiile care recrutează în această perioadă au menționat că au amânat sesiunile de training și că perioada de onboarding a noilor angajați a fost scurtată. De asemenea, angajatorii fac tot posibilul să își lase angajații să lucreze de acasă.

Respondenții au menționat că își desfășoară activitatea în mod normal, dar fac acest lucru de acasă. Excepțiile sunt cei care lucrează în lanțuri de magazine alimentare, în farmacii și în producție și nu își pot desfășura activitatea de acasă.

Undelucram.ro este o comunitate online a angajaților din România, cu peste 500.000 de potențiali angajați pe platformă și peste 450.000 de recenzii lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri