Momentele economice dificile prin care trece mediul de afaceri pot reprezenta o oportunitate pentru a renunța la angajații aroganți și toxici din companii. Cu un volum de business redus, o companie îşi poate permite să ”scape” de acei salariați cu rezultate bune, dar cu o atitudine nepotrivită, este de părere specialistul în training, Octavian Pantiș.

”Un lucru concret pe care pot să îl facă toți oamenii de resurse umane acum este acela de a scăpa de toți aroganții și toți toxicii din firmă, de care nu putea nimeni să se atingă până acum pentru ca aduceau rezultate”, a explicat Octavian Pantiș, seful companiei de training Qualians, în cadrul unui webinar.

Toți îl știm pe acel angajat că este nesuferit, însă el vinde, el ține relațiile. Acum pot să scape de acești angajați pentru că volumul de business nu mai este mare, firma poate merge înainte fără un om sau doi.

El a arătat că o companie are ca opțiuni restructurarea postului sau trimiterea în șomaj tehnic, în această perioadă, a angajaților toxici.

Acum este o ocazie foarte bună ca departamentul de resurse umane să facă curățenie.

”Ori ții aeronava la sol degeaba, ori îi faci îmbunătățiri”

Pantiș a explicat că renunțarea la angajații toxici este similară cu acțiunile luate de operatorii aerieni, în privința flotelor, acum, când cursele le sunt suspendate.

”Este ca la companiile aeriene, unde unele dintre ele doar și-au parcat avioanele, în timp ce altele fac acum niște revizii avioanelor, pe care nu le-au făcut de ceva vreme. Așa pot face și oamenii de resurse umane, pot să scape de niște oameni și să îi pună în valoare pe alții”, a comparat Octavian Pantiș.

Tot el a mai spus că oamenii de HR din companii sunt ca niște medici pentru organizație și uneori au de-a face cu ”menținerea sănătății” companiei, prin talent management, de exemplu. Alteori au de a face cu ”vindecarea unor boli”, când trebuie să dea oamenii afară.

„Acum este o perioadă în care oamenii de HR pot fi foarte activi și să își dovedească și mai mult rolul de sprijin”, a scos în evidență Octavian Pantiș, Qualians.

Octavian Pantiș este unul dintre cei mai apreciați autori români de business. A scris Musai List, de departe cea mai bine vândută carte din categoria ei, patru audiobook-uri și, împreună cu comandantul Emil Dobrovolschi, cartea Dark Cockpit.

Este unul dintre cei mai vechi antreprenori din piață de training și consultanță din România, activând din 1998. Compania să, Qualians, a fost declarată de patru ori Partner Country of the Year de rețelele internaționale din care face parte și de două ori Compania de Training a Anului în România.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri