După două luni de stare de urgență, 63% dintre angajații români care au răspuns la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs spun că au reușit să pună bani deoparte în această perioadă, iar cei mai mulți nu intenționează să renunțe la acest obicei nici după 15 mai.

Pe de altă parte, perioada stării de urgență i-a prins însă pe ceilalți 37% dintre intervievați fără nicio rezervă de bani, situație care nu s-a schimbat nici între timp.

Perspectiva recesiunii generate de actuala criză de sănătate i-a determinat pe respondenții la sondaj să-și prioritizeze cheltuielile și să pună deoparte cel puțin la fel (23%) sau chiar mai mulți bani decât înainte de pandemia de Covid-19 (26%).

Sumele economisite provin în mare parte din cheltuielile pe care le-ar fi avut în această perioadă pentru transport, spre exemplu, dacă lucrează acum de acasă, pentru ieșiri în oraș sau pentru cumpărături care nu sunt necesare.

Planurile de economisire continuă

Dintre cei care au strâns bani în cele două luni de stare de urgență, 59% au de gând să continue să economisească, 23,2% vor să cheltuie o parte din economii pentru achiziții mărunte, 16,5% spun că vizează achiziții importante, iar 11% vor să plece în vacanță.

Citeste si:
Analiză: ce se întâmplă cu banii ”de la saltea” în perioada pandemiei
Analiză: ce se întâmplă cu...

De altfel, 60% dintre respondenți spun că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgență este să plece într-o scurtă vacanță în țară sau în străinătate (38,6%), să se vadă în oraș cu prietenii (31,5%) sau să meargă la mall, la teatru sau la film (28,5%).

Unul din trei angajați vrea să-și schimbe jobul în perioada următoare

Pe plan profesional, 34,3% dintre angajații care au răspuns sondajului spun că primul lucru pe care vor să-l facă după întoarcerea, cel puțin parțială, la activitatea normală este să își caute un alt job, după care să-și dea demisia. Alți aproape 18% dintre intervievați au de gând să ceară o mărire de salariu (8,8%) sau să devină antreprenori (9,1%).

Citește și Cinci abilități esențiale care îți vor crește șansele la angajare în perioada post-coronavirus

73,7% dintre respondenți nu cred că angajatorul va lua vreo măsură în ceea ce-i privește după revenirea la birou, însă 14% se așteaptă să le fie tăiat salariul, iar alți 5,2% chiar să fie concediați, în contextul în care multe firme își vor reveni foarte greu după această perioada de criză.

Citeste si:
Încă o cunoscută cofetărie se gândește să renunțe la produsele mai...
Tendința cofetăriilor în...

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 aprilie - 4 mai 2020, pe un eșantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

Poți citi și Angajator cu mii de muncitori: Românii ar trebui să se îndrepte către cursuri de IT, în perioada cât mai stau în case

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Disperare? Românii aplică și la joburi care sunt sub nivelul lor de experiență
Setari Cookie-uri