Piața muncii din România își va reveni cu dificultate, după criza generată de coronavirus, iar românii care au rămas fără joburi vor trebui să facă eforturi pentru a-și găsi un loc de muncă. Un curs de IT, chiar și de nivel începător îi poate ajuta însă, aceasta fiind o abilitate căutată de angajatori.

Deși sunt industrii care dau semne de revenire, cum este sectorul producției de componente auto, angajatorii încă țin ”în așteptare” proiectele de recrutare.

”Șansele de angajare acum în piața muncii sunt mici, pentru că nu știm în ce direcție ne îndreptăm. Cred că lucrurile vor sta mai clar undeva în jurul datei de 1 iunie, când vom ști ce s-a întâmplat în perioada aceasta 15 mai- 1 iunie”, a declarat, pentru wall-street.ro, șefa companiei de recrutare Lugera, care înainte de criză număra 8.000 de angajați temporari.

De altfel, în România, peste 300.000 de contracte de muncă au fost suspendate de la debutul crizei generate de coronavirus, ceea ce înseamnă un val mare de șomeri în piața forței de muncă.

Cum îți poti crește șansele de a intra pe piața muncii

Candidații sunt singurii care îți pot crește șansele de a reveni într-o companie, în perioada post-pandemie, dacă se preocupă, cât stau acasă, de adăugarea de noi cunoștințe.

”Dacă este muncitor necalificat, nu prea are ce face, însă pentru restul categoriilor de candidați reorientarea profesională este o soluție. Mai mult, am văzut multe cursuri de IT, și i-aș sfătui pe cei fără job, pe tineri, mai ales, să meargă în această zonă”, a explicat Săvuică.

Dacă piața va merge greu, o sa angajezi oameni care au skill-uri cât mai multe.

Cât câștiga un IT-ist

Salariile în industria de IT încep de la venitul mediu pe economie, adică în jur de 3.000 de lei la angajare, pentru un începător, și ajung la mai multe mii de euro pentru specialiștii cu funcții de conducere.

Mai mult, dacă criza generată de coronavirus a zguduit piața muncii și o mulțime de domenii sunt la pământ, trebuie știut că sectorul IT a rămas în continuare unul în creștere. În acest domeniu, cererea de oameni este pe val, în criză, iar salariile au rămas neschimbate. Pentru specialiștii din această ramură angajatorii oferă chiar și 5.000 de euro pe lună.

Îți recomandăm să citești și Câștigătorii crizei: la ei nu există concedieri sau șomaj tehnic, iar salariile urcă în continuare și la 5.000 de euro

În România, lucrează oficial peste 100.000 de persoane în domeniul tehnologiei informației, iar această cifră a crescut de la circa 33.000 in 2008. IT-ul este domeniul cu cele mai mari salarii din România.

Mai mult, pe lângă companiile de profil, candidații cu noțiuni de IT sunt căutați în organizații din aproape toate domeniile de activitate.

În plus, pe lângă abilitățile în domeniul tehnologiei, alte abilități pe care lucrătorii ar trebui să și le îmbunătățească cât timp stau în case sunt:

-inteligența emoțională

- analiza datelor

- soluționarea problemelor/gândire critică

- cunoștințele de marketing digital/social media

Poți citi și De ce Bucureștiul este considerat cel mai bun loc din lume pentru telemuncă

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri