Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că firmele care angajează români întorși în țară pentru că au rămas fără loc de muncă în străinătate vor beneficia de măsuri de sprijin. Astfel, companiile vor primi de la stat 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

”Măsura de acordare a unei părți din salariu, de până la 2.500 de lei se adresează și celor care au avut contracte de muncă în străinătate și au fost întrerupte din motive neimputabile lor. Ne adresăm cu prioritate românilor care s-au aflat în situația întrepruperii contractelor de muncă în străinătate și s-au întors acasă, își caută un loc de muncă și, în acest sens, să îi ia în vedere, deoarece sunt oameni dispuși să își asume o activitate în România”, a precizat Violeta Alexandru.

Ea a mai spus că măsura va acoperi perioada de 12 luni, de la angajare, iar firma trebuie să mențină fiecare angajat pentru încă 12 luni de la terminarea celei pentru care a primit sprijin de la Guvern.

De asemenea, ea i-a îndemnat pe angajatori să profite de noile instrumente de sprijin financiar.

Citește și Ministrul Muncii face apel la firme să își protejeze angajații ieșiți din șomaj tehnic

Alte măsuri de sprijin aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, continuând, totodată, acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, în domeniile de activitate unde există restricţii.

Astfel, începând cu luna iunie, se va deconta angajatorilor, pe o perioadă de 3 luni, un procent de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior.

Pe de altă parte, Guvernul a mai decis să stimuleze încadrarea în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi care sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri