Ghidului Meseriilor Viitorului, lansat de Inițiativa pentru Competitivitate (INACO) aduce în centru profesiile care vor fi la mare căutare și peste trei decenii. Printre acestea se află dezvoltatori de software și aplicații IT, directori de vânzări și analiști de marketing și profesioniști în domeniul medical, precum și specialiști în robotică și inteligență artificială.

În România, conform Institutului Național de Statistică, rata șomajului, în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, a crescut la 15.4% în trimestrul al doilea din 2020, peste nivelul mediu de 13,7% estimat la nivel global de către Organizația Internațională a Muncii.

Elevii, profesorii și părinții, dar și cei interesați de reorientare profesională, vor afla din Ghidul Meseriilor Viitorului care sunt abilitățile-cheie și aptitudinile necesare angajatului pe piața muncii de mâine, profilul de personalitate și calificarea necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum și companii românești unde pot practica noile tehnologii.

„Anul pandemic 2020 ne-a arătat puterea și viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, a educației și a muncii deopotrivă. (...) Toate aceste transformări accelerate ne-au determinat să revenim cu a treia ediție a Ghidului, cu un nou tur virtual în viitor, îmbogățit, completat și actualizat, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului.

Retail jobs

Am inclus pentru prima dată exemple de companii active în România în domeniile de vârf tehnologic, unde tinerii pot să practice aceste noi realități. Veţi descoperi cum vor arăta, foarte probabil, piaţa muncii şi locurile de muncă, noile oportunități de carieră în Revoluția industrială 4.0 sau Revoluția Digitală. Aceasta aduce transformări majore prin inteligența artificială, robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, 5G, realitatea virtuală augmentată sau transportul autonom”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației neguvernamentale INACO.

Webinarii pentru elevi

Lansarea acestei ediții va fi urmată de 20 de webinarii derulate în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar din sectorul 3. Multe dintre conceptele prezentate în a treia ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului pot fi testate în primele cinci laboratoare educaționale digitale inteligente din România - Smart Lab 4.0, proiecte pilot ale școlii exponențiale create și dezvoltate de INACO în perioada 2019-2020.

Citeste si:
Top 20 meserii ale viitorului
Manager TikTok, manager de...

Elevii au experimentat noile tehnologii la Școala Generală nr. 45 „Titu Maiorescu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național „Grigore Moisil” – în București, Smart Lab 4.0 Măgurele, în județul Ilfov, și Smart Lab Călărași, la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”.

Ghidul Meseriilor Viitorului poate fi consultat aici. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri