Coronavirusul, inclus în categoria de agenți patogeni care pot pune în pericol angajații la muncă

Guvernul României a aprobat, astăzi, un proiect de Hotărâre care are în vedere transpunerea integrală a Directivei (UE) 2019/1833 și a Directivei (UE) 2020/739 în ceea ce privește includerea SARS-CoV-2 în lista agenților biologici care cauzează infecții la om, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Actul normativ, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu consultarea Ministerului Sănătății și a Institutului Național de Sănătate Publică, modifică anexele la HG nr.1092/2006 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici în muncă și introduce virusul SARS-CoV-2 în lista agenților biologici, pe lângă virusul SARS și virusul MERS, doi agenți patogeni care se aseamănă mult cu SARS-CoV-2.

Măsura vine în contextul în care cele mai recente dovezi științifice și date clinice disponibile, precum și opiniile experților din toate statele membre UE au arătat că SARS-CoV-2 poate cauza boli grave la persoanele infectate, în special în rândul lucrătorilor în vârstă și al celor cu alte probleme medicale sau cu boli cronice, astfel că la nivel european s-a luat decizia de clasificare a virusului drept agent patogen pentru om într-o grupă mare de risc.

Modificările aduse HG nr.1092/2006 vizează în mod special protecția personalului care lucrează în laboratoarele de diagnostic uman și continuitatea acestei activități esențiale în contextul actualei crize epidemiologice, dar și a celorlalți lucrători din industrie. Documentul urmărește și îmbunătățirea măsurilor și nivelurilor de biosecuritate din laboratoarele și unitățile unde se află animale.

Directiva 2000/54 a Comisiei Europene care stabilește lista genților patogeni a fost modificată prin introducerea virusului SARS-CoV-2 pentru a asigura o protecție adecvată și continuă a sănătății și securității lucrătorilor la locul de muncă.

Citeste si:
Câți români s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore
Câți români s-au vaccinat...

„S-a luat în considerare necesitatea menținerii nivelurilor de protecție existente pentru lucrătorii care sunt sau ar putea fi expuși la agenți biologici prin munca lor, și a asigurării faptului că modificările iau în considerare numai evoluțiile științifice din domeniu, necesitând adaptări la locul de muncă care au un caracter strict tehnic”, se arată în documentul de la UE.

Modificările de rigoare introduse de Comisia Europeană privind directiva menționată se pot regăsi aici.

Sursa foto: Pexels
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri