Sorina Faier, Managing Partner la compania de recrutare Elite Searchers spune că în cadrul interviurilor vin candidați cu dorințe diferite, care și-ar dori să lucreze fie în multinaționale, fie în companii de familie, fie în cele de stat sau chiar își doresc să devină ei înșiși antreprenori. De unde vine această varietate?

-Un material de opinie oferit de Sorina Faier - Managing Partner la Elite Searchers-

Aceste preferințe provin din mediul și cultura companiei anterioare cu care au fost obișnuiți, fie în urma unei cercetări de piață sau la recomandările prietenilor. Sau pur și simplu se simt mai bine într-un anumit tip de companie.

Employer branding-ul unei companii se formează în timp și este foarte important pentru atragerea și retenția candidaților. În principal, angajații caută un mediu de lucru profesionist, salarii mai mari, flexibilitate, brand puternic și stabilitate. În funcție de tipul companiei, acestea se pot regăsi într-o mai mare sau mai mică măsură și există o serie de avantaje și dezavantaje pentru fiecare categorie.

Activitatea într-o multinațională

Dacă alegi să lucrezi într-o multinațională, te poți dezvolta, poți fi promovat, dar nu foarte repede, ai un salariu stabil, de obicei aliniat la piață. Pe de altă parte, există procese, proceduri, raportări și multe ședințe care deseori îți pot încetini ritmul task-urilor și, implicit, rezultatele se văd mai târziu. Sunt însă necesare deoarece numărul angajaților dintr-o multinațională este mult mai mare decât într-o afacere familie, spre exemplu, iar lucrurile nu ar funcționa fără acestea. Într-o corporație, poți învață foarte multe, ai acces la proiecte multinaționale, faci parte din echipe multifuncționale sau transfrontaliere. Vei fi o rotiță într-un sistem și, de regulă, nu ai multă libertate de a-ți exprima ideile, multe fiind concepute în headquarter și aplicate la nivel regional, fiind doar puțin personalizate în funcție de piața pe care activează. Exista planuri și strategii pe termen mediu și lung care, în general, sunt respectate, iar ideile individuale nu au efect direct asupra business-ului.

Cum se lucrează într-o afacere de familie

Dacă alegi să lucrezi într-o companie de familie, nu vei mai găsi atâtea procese, proceduri și raportări. Vei avea mai multă libertate în ceea ce privește ideile inovative, aplicarea lor și luarea unor decizii. Lucrurile se pot mișca mai repede, dar se și pot schimba brusc, de la o zi la alta, o companie mică fiind mai vulnerabilă în fața șocurilor.

Totodată, poți fi promovat mai repede, dar la fel de repede poți fi și concediat dacă ai greșit pentru că impactul este direct asupra companiei.

Există și business-uri de familie care funcționează precum multinaționalele sau care au proceduri și procese mai complicate ca acestea, însă, în general, aceste business-uri sunt pe o anumită nișă și pun accent pe ideile angajaților, iar cei buni se pot diferenția mai repede față de ceilalți în luarea deciziilor.

Angajații care aleg să lucreze în instituții publice sau în companii de stat vor avea parte de program mai lejer, zile libere mai multe, dar și de venituri limitate în funcție de grilele de salarizare și nu în funcție de performanță.Totodată, multe planuri și strategii se pot schimba în funcție de cei care se află în momentul respectiv la conducere sau de ingerințe politice.

Resursele de învățare și dezvoltare sunt, de asemenea, destul de limitate, precum și metodele de evaluare, iar promovările se fac greoi sau de multe ori fără a ține cont de performanțe.

Un business propriu

Altă categorie pe care întâlnim tot mai des este cea a candidaților care au lucrat în multinaționale sau business-uri de familie, au acumulat o anumită experiență, și-au format un anumit network, au condus echipe și ar dori să-și înceapă propriul business.

Avantajul unui business propriu este că vei avea toată libertatea, însă marile provocări sunt legate de resursele pe care va trebui să le aduci să susții afacerea la început de drum și să îți asumi orice decizie cu impact direct asupra business-ului.

Nu vei mai avea responsabilitatea raportării către șeful direct, însă vei avea responsabilitatea coordonării afacerii și angajaților. Nu în ultimul rând, cel puțin la început, nu vei mai avea stabilitatea financiară lună de lună.

În toate cele patru categorii poți face performanță, însă, în primul rând, trebui să știi ce îți dorești, care sunt abilitățile tale și care sunt planurile pe termen lung.

Nu de puține ori am întâlnit candidați care nu s-au putut adapta mediului de lucru dintr-o multinațională după ce au lucrat mulți ani în companii de stat sau afaceri de familie. Sau viceversa. La fel cum multora le-a fost benefică experiența acumulată în diferite companii și au reușit să dezvolte un business propriu de succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri