Sondaj: Peste jumătate dintre companii vor să își cheme angajații la birou în martie

Aproximativ 60% dintre companii au în plan să reînceapă munca de la birou din luna martie, potrivit unui sondaj realizat la finalul anului trecut de către Undelucram.ro, comunitatea online care oferă recenzii despre angajatori, informații salariale sau mediul de lucru din companii. Pe de altă parte, 40% dintre angajați spun că acasă au lucrat mai mult timp și au fost mai eficienți decât la birou.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2020 și cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri de HR din toată țara.

Cele mai multe companii care au răspuns la sondaj sunt din domenii precum IT&C, comerț/retail, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), servicii de externalizare (BPO), sănătate, transport și logistică, producție industrială.

22% dintre companii au reluat munca de la birou din ianuarie

Circa 17% dintre aceste companii au revenit la muncă, în special în magazine/fabrici, la finalul stării de urgență, iar aproape 22% au renunțat la telemuncă la începutul acestui an. Odată ce numărul de cazuri noi de COVID-19 scade, tot mai multe companii vor să reia munca de la birou. În acest sens, 57% dintre companii au în plan să își cheme angajații la lucru din luna martie, în timp ce aproape 4% dintre companii și-au planificat ca angajații să lucreze remote definitiv.

În ceea ce privește angajații, 65% dintre cei 3.752 respondenți spun că au lucrat de acasă în ultimul an. Dintre salariații care și-au desfășurat munca de acasă, 40% au afirmat că au lucrat mai mult timp și au fost mai eficienți. Pe de altă parte, 30% dintre ei au răspuns că acasă au lucrat mai puțin timp, dar le-a crescut eficiența.

Citeste si:
Cum combatem frauda în mediul de business. Primul Summit antifraudă...
Cum combatem frauda în mediul...

De asemenea, 18% dintre angajați au afirmat că le-a scăzut și timpul de lucru și eficiența, iar 11% au spus că a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficiența.

Dintre cei 3.752 de respondenți, cei mai mulți provin din domenii precum IT&C, comerț/retail, producție industrială, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), servicii de externalizare.

1 din 5 angajați și-a pierdut locul de muncă

În jur de 19,2% dintre angajați spun că și-au pierdut serviciul, 16% au intrat în șomaj tehnic, iar 11,2% au avut mai puțin de lucru.

Cu toate acestea, aproape jumătate (49%) sunt încrezători în siguranța locului de muncă, iar 29% foarte încrezători. Restul de 22% nu au încredere în viitorul jobului lor.

Citeste si:
Criza de meseriași: Companiile încep să recruteze angajați de pe...
Criza acută de meseriași...

80% dintre companii își mențin echipele sau recrutează

Deși anul 2020 a fost plin de provocări, companiile continuă să recruteze anul acesta. O treime dintre ele (31,2%) au făcut disponibilizări între iunie și decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajații cu studii medii și persoanele
necalificate (57,6%).

De asemenea, 57,3% dintre companii au tăiat programele de training și pe cele de wellbeing, iar 9% nu au mai decontat serviciile de transport. 23% dintre angajatori spun că nu au tăiat niciun beneficiu din pachetul salarial.

Dacă anul trecut, o treime dintre companii au renunțat la angajați, anul acesta 20% dintre companii au în plan să disponibilizeze între 5-50% din personal. Restul companiilor și-au planificat creșteri de personal (13% dintre companii) sau menținarea numărului actual de angajați (67%).

Citeste si:
Românii sunt cei mai stresați angajați din regiune, dar ultimii la...
Românii sunt cei mai stresați...
Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri