21 Aprilie 2021

Pandemia a „alungat” aproape un milion de români din diaspora înapoi în țară



Românii din diaspora reprezentau, înainte de izbucnirea pandemiei, forța de muncă mult dorită de companii, fiind una din soluțiile care ar fi contribuit la reducerea deficitului de talente cu care România se confrunta până în februarie 2020. Însă pandemia de COVID-19 a venit cu o serie de schimbări drastice în viața românilor care muncesc peste hotare. Mulți din ei și-au pierdut locurile de muncă și au fost nevoiți să se întoarcă înapoi în România.

Raluca Turcan, ministrul Muncii spune că „spre un milion” de români s-au întors înapoi în țară, din cauza crizei sanitare,a ceasta fiind, însă, o cifră care fluctuează. Totodată, oficialul a transmis că ministerul urmează să adopte o ordonanță de urgență care să vină în sprijinul românilor care așteaptă să plece înapoi în străinătate.

„Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activitățile sezoniere (...) Sunt unii care pot să se înscrie la sistemul de șomaj, dacă îndeplinesc condițiile. Însă, pe fond, pentru cei care urmează să plece în străinătate avem următoarele măsuri - pentru că am avut aglomerări la aeroporturi, muncă în condiții abuzive din partea angajatorilor în străinătate - și pregătim o ordonanță de urgență care va intra în ședința de guvern săptămâna aceasta sau cealaltă prin care să întărim legătura dintre agențiile de plasare a forței de muncă și angajații care pleacă în străinătate, să creștem gradul de conștientizare și de informare cu privire la condițiile de mună în străinătate”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24.

Raluca Turcan, ministrul Muncii. Foto: Agerpres

Citește și: Câți români sunt dispuși să se întoarcă la muncă în străinătate. Cum s-ar integra în piața muncii din România

În 2020, ANOFM a înregistrat în evidențele sale 1.889 de români întorși de la muncă din străinătate, iar pentru 95 de persoane le-am găsit loc în țară, spunea Maria Mareș, șefa ANOFM în cadrul evenimentului HR Talks.

”În anul 2020, dintre cei care s-au întors în țară am luat în evidențele agenției 1.889 de persoane, români întorși de la muncă din străinătate, iar pentru 95 de persoane le-am găsit loc în țară. Alte 207 de persoane au ales să se întoarcă în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă. Totodată, dintre aceștia. La finalul anului, în evidențele noastre mai aveam 707 persoane, restul au ieșit pur și simplu în mod natural din evidențele noastre, pentru că pur și simplu nu s-au mai prezentat la agențiile noastre.” a mai precizat Maria Mareș.

Potrivit datelor furnizate de președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, românii care sau întors din Germania au fost printre cei mai numeroși dintre cei care s-au arătat interesați de a-și găsi un loc de muncă și prin intermediul agenției. Din datele ANFOM, în 2020, din totalul de 1.889 de repatriați aflați în evidența Agenției, 1.196 de români s-au întors din Germania.

În ceea ce privește topul țărilor din care s-au mai întors românii interesați de a-și găsit un loc de muncă prin intermediul ANOFM, 274 de persoane s-au întors din Danemarca, 59 din Spania și 34 de persoane din Italia.



Citeste si