Guvernul României a anunțat ieri că intenționează să elimine pensionarea anticipată și să crească vârsta de pensionare. Măsura a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop crearea unui echilibru în bugetul fondului de pensii.

Potrivit acestei măsuri, vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească treptat la 63 de ani, până în ianuarie 2030, în contextul în care vârsta standard de pensionare în prezent este de 61 de ani.

Vârsta de pensionare pentru bărbați este stabilită la 65 de ani. De asemenea, pentru femei, stagiul complet de cotizare va crește treptat de la 31 de ani până la 35 de ani (până în ianuarie 2030), în timp ce pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este tot de 35 de ani.

Sorina Faier explică că această creștere a varstei de pensionare ar atrage după sine o creștere a ratei de șomaj, precum și o creștere a gradului de marginalizare pentru angajații de peste 40-50 de ani.

„Din păcate, în România angajații cu vârste peste 45 - 50 de ani își găsesc de lucru foarte greu. Cu cât va crește vârsta de pensionare, cu atât acest segment va fi defavorizat. În plus, speranta de viață redusă reflectă atât comportamente nesănătoase, cât și inechitățile socio-economice, care aduc însă și deficiențe semnificative în furnizarea de servicii medicale.

Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu mai mult de patru ani în perioada 2000 - 2017, de la 71,2 ani, la 75,3 ani, aceasta rămâne printre cele mai scăzute din UE și cu aproape șase ani sub media UE. O creștere a vârstei pensionării ar atrage după sine și o degradare a sănătății”, a declarat pentru wall-street.ro, Sorina Faier, specialist în HR și Managing Partner la Elite Searchers.

Pe de altă parte, Sorina Faier spune că există, însă și câteva excepții în piața muncii ale angajaților de peste 50 de ani care, în ciuda vârstei, sunt foarte dinamici, adaptabili și eficienți. Acești angajați pot fi adevărate valori la locul de muncă, însă va ține doar de companii și de oamenii de HR să învețe să-i aprecieze la adevărata lor valoare.

Ministrul Raluca Turcan neagă faptul că vârsta de pensionare se va majora

Măsura de creștere a vârstei de pensionare a stârnit numeroase controverse, mai ales pentru că anunțul de ieri al Ministerului Muncii contrazicea măsurile asumate de Executiv, pe care le-a prezentat la Bruxelles. Practic, ministerul a anunţat că nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată şi nici de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani.

Mai mult, Ministrul Muncii, Raluca Turcan și-a menținut poziția și marți și a declarat într-o conferință de presă că la nivelul instituției pe care o conduce nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare, precizând faptul că „este absurd” să se vehiculeze mărirea stagiului minim de cotizare de 15 ani. Ministrul a transmis că „respinge orice speculații” în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri