Peste 8.000 de angajați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara urmează să fie concediați, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Energiei.

În total, 8.354 de salariați care lucrează în minerit urmează să fie disponibilizați din care:

  • 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);
  • 264 persoane – Compania Naţională a Uraniului SA (CNU);
  • 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO);
  • 30 persoane - Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM).

Persoanele disponibilizate vor primi salarii compensatorii

Persoanele disponibilizate vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă la fiecare companie. Valoarea plăților compensatorii se ridică la aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani, iar ordonanța se va aplica până la 31 decembrie 2032.

„În vederea asigurării unui tratament egal pentru persoanele ce urmează a fi disponibilizate de la CEH, SNIM, CEO și CNU, având în vedere că persoanele disponibilizate anterior de la cele două societăți au beneficiat, în baza planurilor de disponibilizare, de sumele aferente venitului lunar de completare, se impune luarea unor măsuri pentru asigurarea alocării unor sume de la bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru perioada 2021-2032 și persoanelor ce vor fi disponibilizate de la aceste patru societăți inclusiv persoanelor de la noul operator economic înființat ca urmare a reorganizării CEH”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

„Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.

Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii.

Pentru CE Oltenia, unde au fost disponibilizări acum o lună, două, avem o dispoziție tranzitorie ca și cei disponibilizați de la orice companie, în special pentru Oltenia e vorba, dacă au fost disponibilizați în acest an, să beneficieze de veniturile de completare. Este angajamentul statului la pactul de mediu european", a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi24.

Virgil Popescu, ministrul EnergieiVirgil Popescu, ministrul Energiei. Foto: Agerpres

Pentru companiile care sunt în insolvență, cum este și exemplul CE Hunedoara care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, cheltuielile cu salariile compensatorii vor fi suportat de Ministerul Energiei, a mai anunțat Virgil Popescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri