Calculator salariu net. Înainte să te angajezi vei negocia cu firma sau instituția angajatoare un salariu, fie brut, fie net. De fiecare dată te va interesa în primul rând câți bani ”în mână” vei primi lunar, așa că este important să știi să îți calculezi salariul net sau să te folosești de un calculator de salariu net pentru a obține cifra care te interesează cu adevărat.

Salariu brut vs. Salariu net – care este diferența?

Dacă ai semnat un contract de muncă probabil ai observat că în acesta este prevăzut un salariu mai mare decât cel pe care îl primești lună de lună. Acesta este salariul brut, din el fiind scăzute contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite angajatorul și angajatul. Salariul net este venitul pe care îl primești în final.

Un calculator salariu net poate fi accesat și la acest LINK.

Calculator salariu net – Ce taxe încasează statul din salariul tău brut

Contribuțiile sociale obligatorii sunt formate din contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS) - ambele datorate de către angajat - dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, (CAM), care trebuie plătită de angajator. În plus, angajații datoreaza

Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Formulă calcul salariu - Cum se calculează salariul net

Să presupunem că în contractul tău de muncă este prevăzut un salariu brut de 5.000 de lei.

Din această sumă angajatul achită CAS (25% din suma totală) în valoare de 1.250 lei, CASS în valoare de 500 de lei, precum și un impozit pe venit de 10%, adică 325 lei.

În final, angajatul rămâne cu 2.925 lei ”în mână” salariu net.

În cazul salariilor brute mai mici sau egale cu 3.600 de lei, angajații pot beneficia de o deducere personală variabilă.

Deducerea personală este o scutire de impozit, o cota din salariu neimpozitata, si cuprinde deducerea de baza si deducerea suplimentara. Ea se acorda atat in functie de venituri, cat si in functie de numarul persoanelor din intretinere. În cazul în care vă încadrați în limita de venituri, este recomandat să discutați cu angajatorul despre nivelul și calculul deducerii personale.

Salariul mediu net din România a fost de 3.492 lei în mai 2021, cu aproape 10% mai mult decât în aceeași lună din 2020. Industria IT a avut cele mai mari salarii, cu o medie de 8.192 lei, în vreme ce cele mai mici salarii au fost în sectorul hotelier și al restaurantelor (1.850 lei), potrivit datelor INS.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri