Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, în contextul în care digitalizarea și accelerarea sectorului IT necesită dobândirea de noi abilități digitale, în aproape toate sectoarele de activitate. Acestea sunt schimbările care au stat la baza deciziei de modificare a Codului Ocupațiilor din România (COR), potrivit declarațiilor ministrului Muncii.

COR, un instrument „depășit de realitatea din piață”. Ce meserii nu vor mai exista în România

189 de ocupații încă din Codul ocupațiilor din România (COR) nu se mai practică în prezent și alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) nu se regăsesc în COR, a explicat Raluca Turcan, ministrul Muncii, într-o postare pe pagina sa Facebook.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor care va avea loc pe 21 octombrie 2021. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT și cerințele de digitalizare și tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate. Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate `meseriile viitorului` și, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piața muncii.

Raluca Turcan, ministrul Muncii

Citeste si:
ANOFM: Aproape 7.000 de români au participat la programe de formare...
ANOFM: Aproape 7.000 de...

Iată câteva din meseriile care nu vor mai exista în România

  • ceruitor de piastrine pentru acordeoane
  • aburitor de plută
  • corzi pentru piane
  • legător de păr
  • meşteşugar cenuşeritor
  • scuturător.

Ce noi meserii vor apărea

Totodată, noi ocupații vor fi intoduse în COR și anume:

  • arhitect de interior
  • auditor de securitate cibernetică
  • director pentru relaţia cu investitorii
  • expert în securitate cibernetică.

Sursa foto: Pexels

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri