4 Decembrie 2021

Directiva UE privind salariul minim. Europarlamentar: România ar putea majora salariul minim, doar dacă reduce impozitarea muncii



Salariul minim pe economie ar urma să crească în România, conform unei directive pe care Uniunea Europeană o pregătește și care prevede existența unui venit minim pe economie adecvat pentru fiecare stat membru. O astfel de măsură are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă în interiorul blocului comunitar.

În România, aplicarea acestei Directive UE de creștere a salariului minim ar însemna o majorare a salariului minim pe economie cu 20-25%, de care vor beneficia 1,5 milioane de români care încasează în prezent acest venit.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP atrage atenția că implementarea Directivei UE la nivel local se va face doar dacă impozitarea excesivă a muncii va fi redusă.

Foto: Facebook / Eugen Tomac

Este evident că statul român trebuie să gândească mai bine politicile privind fiscalizarea muncii și taxarea. Dacă vrem să avem salarii europene trebuie să adoptăm politici fiscale și de impozitare precum țările din Europa de Vest, și anume să reducem taxarea muncii și să o mutăm pe taxarea proprietăților, exact așa cum se întâmplă în statele dezvoltate. Însă aici ține de voința decidenților români , dar nu putem lăsa toate taxele și impozitele pe umerii salariaților.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP

Directivă propusă de Comisia Europeană a primit recent undă verde din partea Parlamentului European pentru a începe negocierile cu Consiliul European.

Actul prevede criterii comune în toate statele membre privind salariile minime. Unul dintre acestea va fi ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut la nivelul economiei. Acest lucru ar însemna o creștere substanțială pentru veniturile minime ale românilor, mai consemnează sursa citată. O astfel de decizie de majorare a salariului minim va fi o decizie de politică internă, mai spune Eugen Tomac, ce rămâne în seama decidenților politici din România.

În iulie 2021, salariul mediu brut în România a fost de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2.890 de lei, însă, salariul minim brut la nivel local se ridică la 2.300 de lei.

Aproximativ 20% din salariatii din România cu contracte de muncă cu timp complet și 79% din salariații cu contract de muncă cu timp partial au astăzi venituri salariale la nivelul salariului minim.

Sursa: G4Media



Citeste si