Eugen Tomac, europarlamentar PMP a transmis că Parlamentul European a acordat la Strasbourg, votul său de încredere Raportului Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale referitor la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariu mediu, românii vor putea beneficia de creșteri ale salariului minim pe economie cu 20-25%.

„Subiectul salariului minim european se discută de ani de zile, astăzi însă suntem cu un pas mai aproape de o propunere de directivă concretă în acest sens. Astfel, până la finalul lui 2022 am putea avea o reglementare a salariului minim la nivel european (...)

Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiți cu salariul minim un trai adecvat.

Mai mult, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariu mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență”, a scris Eugen Tomac, europarlamentar PMP, pe pagina sa de Facebook.

Declarațiile lui Eugen Tomac vin în contextul în care Parlamentul European a votat începerea negocierilor cu Consiliul European pentru a începe discuțiile legate de directiva privind salariile minime la nivel european. Potrivit acestei propuneri, ar trebui stabilite criterii după indicatori acceptați la nivel internațional, precum 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut, potrivit G4Media.

În cazul României, propunerea ar însemna o creștere semnificativă a salariului mediu față de nivelul actual.

20% din angajații din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie

Inițiativa de a reglementa salariul minim la nivel european a fost inclusă și în apelul de zilele trecute transmis de Blocul Naţional Sindical (BNS). Sindicaliștii le-au cerut parlamentarilor europeni români să voteze favorabil proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate.

Potrivit acestora, aproximativ 20% din salariatii din România cu contracte de muncă cu timp complet și 79% din salariații cu contract de muncă cu timp partial au astăzi venituri salariale la nivelul salariului minim.

1 din 8 salariați cu contract de muncă cu timp de muncă complet și 1 din 2 salariați cu contract de muncă cu timp parțial sunt astăzi expuși riscului de sărăcie în muncă.

Venitul salarial mediu pentru angajații cu contracte de muncă cu timp parțial este astăzi în termeni reali cu aproape 15% mai mic față de cel din 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri