Comisia Europeana dezbate introducerea unui mod de calcul al salariului minim unitar la nivelul intregului bloc comunitar. Concret, conform propunerii initiate de catre socialistii europeni, salariul minim ar urma sa fie, in fiecare stat membru al Uniunii Europene, 60% din salariul mediu.

In acest moment, procesul se afla in etapa in care propunerile urmeaza sa fie inglobate sub forma unui proiect care va fi prezentat partenerilor sociali pe parcusul anului 2020. Dupa consultarea acestora, daca se dovedeste fezabila, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusa in Planul de actiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene.

Nivelul impactului pe care il va avea la nivelul fiecarui stat membru al Uniunii Europene este dat in principal de diferenta actuala dintre salariul mediu si salariul minim. Va redam mai jos o statistica, oferita de CNIPMMR, a salariului minim vs salariu mediu in cateva state membre U.E.

Tara membra U.E Salariu mediu net 2019 (euro) Salariu minim net 2019(euro) Ponderea salariului minim in cadrul salariului mediu
Franta 2.225 1.386 62,29%
Germania 2.439 1.155 47,35%
Spania 1.806 900 49,83%
Polonia 952 440 46,21%
Ungaria 729 325 44,58%
Romania 667 264 39,58%
Bulgaria 508 242 47,63%

Ovidiu Nicolescu, presedinte de onoare al CNIPMMR, considera, pe baza acestor date, ca impactul asupra Romaniei va fi unul destul de mare, avand in vedere diferenta dintre salariul mediu si cel minim.

"Pentru Franta nu vor fi consecinte negative, ponderea fiind deja peste 60%. In Germania va fi nevoie de o crestere de 13 procente, insa cand ne uitam la Romania, observam ca este cea mai mica pondere a salariului minim net in salariul mediu net, respectiv 39,57%. Mai mica decat cea din Bulgaria sau Ungaria. Cu cat diferenta este mai mare, cu atat problemele vor fi mai mari. O crestere de peste 20 de procente produce un impact economic si social deosebit de intens si efecte greu de anticipat", precizeaza Ovidiu Nicolescu.

Acesta considera ca numarul microintreprinderilor va scadea, o parte dintre ele nefiind capabile sa isi plateasca angajatii, iar economia nationala nu va avea capacitatea necesara sa produca suficiente servicii si produse, situatie ce va majora nivelul importurilor si va pune mai multa presiune pe balanta comerciala.

Introducerea unui salariu minim la nivel european urmareste stoparea migratiei fortei de munca, imbunatatirea nivelului de trai si crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forte de munca. Reprezentantul CNIPMMR adauga faptul ca desi la prima vedere aceasta initiativa pare ca va avea efecte pozitive pentru statele membre, in special pentru tarile mai slab dezvoltate din Uniunea Europeana si pentru cetatenii europeni carora li se garanteaza un nivel de trai satisfacator, sunt tari care privesc cu scepticism aceasta situatie, analizand indeaproape efectele negative pe care le poate avea, printre care se numara inchiderea firmelor care nu pot sustine cresterea salariala, migrarea companiilor multinationale in alte state non-UE, unde forta de munca este mai ieftina si cresterea inflatiei.

Sursa foto: Elena Crk / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri