Declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv nu exclude majorarile de salarii si pensii prognozate conform bugetului pentru acest an, a precizat, joi, ministrul demis al Finantelor, Florin Citu.

El a participat la o conferinta pe tema finantarii investitiilor, organizata de Banca Europeana pentru Investitii. La plecare, ministrul Finantelor a fost intrebat de jurnalisti daca procedura de deficit excesiv care va fi declansata de Comisia Europeana exclude majorarile de pensii si salarii anuntate deja, iar raspunsul sau a fost: nu, conform Agerpres.ro.

Vino alaturi de noi la conferinta Wall-street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei, dar si metodele de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

"Nu. Ceea ce spunem noi este ca in momentul in care am construit bugetul am tinut cont de legislatia in vigoare, dar tinem cont si de evolutia economiei si cea bugetara. Pana acum nu avem de ce sa ne ingrijoram. In ianuarie am avut incasari foarte bune la TVA, sunt cele mai bune din 2016, am returnat TVA cu un miliard mai mult decat anul trecut, deci in acest moment nu trebuie nimeni sa se ingrijoreze, banii pentru buget sunt acolo. Mai mult, am platit deja salariile marite pentru sectorul bugetar, nu exista nici aici niciun fel de ingrijorare. Salariile si pensiile au fost prinse in buget, nu exista niciun fel de discutie", a spus Citu.

El a aratat ca procedura de deficit excesiv va fi declansata cu siguranta de catre Comisia Europeana si era un lucru previzibil.

Citeste si:
Citu anunta ca PSD a eliminat mai multe prevederi legate de ANAF
Citu anunta ca PSD a eliminat...

"Strategia fiscal-bugetara arata deja ca deficitul bugetar va scadea sub 3% in 2022. Cand am construit bugetul pe 2020, am luat in calcul ca va fi declansata procedura de deficit excesiv. Nu aveam cum sa evitam, stiam foarte bine ca vom depasi 3%, am spus acest lucru din prima conferinta de presa. Avem un set de masuri pentru reducerea deficitului in viitor, pe care le-am prezentat in strategia fiscal-bugetara", a continuat seful Finantelor.

Potrivit acestuia, executia bugetara pe prima luna a anului arata mai bine decat era asteptat si deficitul ar putea fi in acest an mai mic de 3,6% din PIB.

"Asa ca, daca BNR are intentia de a scadea dobanda, iar problema este deficitul, n-o sa mai aiba aceasta problema", a mai spus Citu.

Singurul lucru care trebuie sa fie negociat cu Comisia Europeana este viteza cu care ne vom intoarce la un deficit sub 3% din PIB, a aratat el.

Citeste si:
Ritmul de indatorare ne duce la 60% din PIB in 2025: Romania,...
Ritmul de indatorare ne duce...

"Bineinteles, Comisia dorea anul acesta, dar noi spunem foarte clar ca nu se poate, pentru ca o astfel de politica fiscala ar putea afecta negativ economia. Si nu vom face asa ceva. Vom incerca sa negociem si sa aratam ca revenim sub 3% in 2022, este un lucru de care ne tinem", a sustinut oficialul citat.

El a subliniat ca in acest an nu va fi modificat Codul fiscal, iar declansarea procedurii de deficit excesiv nu inseamna corectii.

"Nu vom face corectii. Procedura de deficit excesiv inseamna masuri pe care Guvernul le prezinta pentru a reduce deficitul in viitor. Deja am aratat in strategia fiscal-bugetara ca deficitul va scadea in fiecare an pana sub 3% in 2022", a continuat ministrul.

Intrebat de jurnalisti care sunt masurile pentru reducerea deficitului, Citu le-a indicat sa se uite in strategia fiscal-bugetara.

Citeste si:
Ministrul Muncii: Pensiile vor creste, sumele sunt prevazute in buget
Ministrul Muncii, Violeta...

Ministrul nu a raspuns la intrebarea daca le garanteaza romanilor ca pensiile si salariile vor fi majorate in acest an.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Chimia, sector de viitor? Un inginer intra in piata cu 3.000 de lei pe luna
Setari Cookie-uri