Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ, așa cum anunțase premierul înainte de ședința de Guvern, relatează Agerpres.

Astfel, pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%. Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creşterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%.


Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a detaliat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, prevederile ordonanţei de urgenţă.

Astfel, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie.

Pentru debutanţii cu studii superioare de lungă derută, creşterea brută medie totală în anul 2024 va fi de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie.

În ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, salariile de bază vor fi peste cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenţie.

"Astfel, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%. Prin urmare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică. Creşterea include şi rezolvarea inechităţilor existente în prezent între salariile pentru funcţiile de conducere şi salariile funcţiilor de execuţie", a transmis sursa citată.

Ligia Deca a mai precizat că personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de creşteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenţie 10% (de această creştere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic); gradaţie de merit 25% (acordată pentru 16% din totalul personalului didactic), între 7-20% creştere salarială pentru predare simultană (de aceasta beneficiază aproximativ 10% din totalul personalului didactic); 15% pentru învăţământ special (aproximativ 8% din personalul didactic).

"De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri. De exemplu: 10% spor de suprasolicitare neuropsihică - de care beneficiază întreg personalul de predare; între 3-20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural; între 10-25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică", a explicat Ligia Deca.

În ce priveşte învăţământul superior, creşterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%, din care creşterea medie pentru luna ianuarie va fi de aproximativ 13%.

Cea mai mare creştere se înregistrează pentru lectori - peste 21%, urmaţi de asistenţii universitari, cu o creştere de 20%. Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15,5%, iar în ianuarie creşterea va fi de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ, creşterea salarială brută medie totală va fi de 15%, din care 9% începând cu luna ianuarie.

"Aceste creşteri se adaugă creşterilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie, la nivelul sistemului de învăţământ, ceea ce face ca într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice creşterile pentru personalul din învăţământ să fie, pe medie, peste 50%", a spus Deca.

Cu titlu de exemplu, ea a precizat că un profesor cu studii superioare de lungă durată în învăţământul preuniversitar, gradul didactic II, având 15-20 de ani vechime, va avea o creştere a salariului de bază de la 6.947, în decembrie 2023, la 8.296 lei, în iunie 2024 (creştere de 19,4%, din care 12,6% se acordă în ianuarie). Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică şi indemnizaţia de dirigenţie, în luna iunie salariul de bază brut va fi de 9.566 lei. Cu gradaţie de merit, salariul brut va creşte la 11.735 de lei.

Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, având mai puţin de un an vechime, va beneficia de o creştere de la 5.398 de lei salariu de bază brut, în decembrie 2023, la 6.446 lei în luna iunie (creştere de 19,4%, dintre care 12,6% în ianuarie.) Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică şi indemnizaţia de dirigenţie, în luna iunie, salariul de bază brut va fi de 7.423 de lei.

Un director de unitate de învăţământ, gradul I (adică, peste 800 de elevi) va avea un salariu de bază brut mărit de la 8.275 de lei în decembrie 2023 la 11.484 de lei în iunie. Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, în luna iunie salariul de bază brut va fi de 12.173 de lei (creştere netă de 1.870 de lei).

Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri