Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru noua autostradă din sudul litoralului românesc și sumele destinate exproprierilor pentru obiective de investiții din județele Ilfov și Constanța

Autostrada ”Alternativa Techirghiol” este prevăzută în Master Planul General de Transport al României și are în vedere creșterea mobilității în cadrul rețelei TEN-T, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Prin construirea acestei autostrăzi se va fluidiza traficul spre sudul litoralului și se vor reduce timpul de călătorie și riscurile asociate accidentelor rutiere.

Astfel, au fost aprobați următorii indicatori tehnico-economici:

  • lungimea traseului de autostradă va fi de 30,590 km
  • valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) va fi de 5.744.823.000 lei, din care construcții și montaj (inclusiv TVA) 4.923.530.000 lei.

Finanțarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile - Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Proiecte noi și în jurul Bucureștiului

Totodată, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 682.310 lei pentru realizarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Reţeaua de infrastructură integrată pentru zona orbitală Bucureşti - Lărgire la 4 benzi DN 1A şi măsuri de siguranţă rutieră pentru sectorul cuprins între Centura Bucureşti şi intersecţia cu şoseaua Chitila-Mogoşoaia".

Executivul a aprobat și lista imobilelor proprietate publică a statului a celor ce se află în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere menționat.

Finanțarea este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2024, nr. 421/2023, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 56 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, articolul 56.50 ”Programe finanțate din Fondul de Coeziune (FC) aferente cadrului financiar 2021 – 2027.

În cadrul aceleiași ședințe, Executivul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru realizarea obiectivului ”Amenajare intersecție cu sens giratoriu în zona drumului național DN 39 (E87) km 23+190” și alocarea în acest sens, a sumei de 18.420 lei.

Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile legii, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01„Transporturi”- Subcapitolul 03 - ,,Transport rutier”, Titlul 61-,,Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNNR”, articolul 61.06 „Transferuri din Bugetul de Stat către intreprinderi publice și institute naționale de cercetare-dezvoltare pentru susținerea proiectelor aferente PNNR”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri