Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care face referire la salariile angajaților din educație. Este vorba despre OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat. Totodată, Guvernul a adoptat și o OUG prin care se acordă vouchere anuale profesorilor și angajaților din educație.

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr.53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 1 iunie 2023 se abrogă”, se arată în documentul lansat de Guvern.

Ligia Deca a oferit primele declarații după anunțul privind publicarea OUG referitoare la salarizarea profesorilor și după informarea sindicatelor care arată că greva din educație se suspendă. Guvernul a aprobat, luni, ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactică şi cariera profesională, solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia naţională în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aş spune eu, şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult. Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale Educaţiei (...)

Este de remarcat că prin mecanismul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi. O a doua chestiune importantă se referă la garanţiile conform cărora viitoarea Lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau asistentului universitar plecând de minimul salariului mediu brut pe economie.

Prima Ordonanță de Urgență vizează creșterile salariele care, pe medie, depășesc 25%. Prin mecanismul din OUG sunt creșteri salariale mai mari pentru debutanții (...) De asemenea, documentul cuprinde garanția că salariul debutantului pleacă de la salariul mediu brut pe economie. A doua OUG vizează prime pentru cariera didactică de 1.500 lei net, din care 30% sunt sumă forfetară, iar restul de 70% pot fi folosiți pentru echipamente IT, cursuri și alte cheltuieli care sprijină profesorii”, a declarat Ministrul Educației.

Ligia Deca a mai precizat că prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic este 500 de lei. Aceste prime acordate de Guvern se acordă până în anul 2027 și se plătesc în fiecare an, în luna octombrie.

„S-au majorat grilele de salarizare cu puțin peste 25%. Este prevăzută și în preambul, dar și în corpul ordonanței de urgență solicitarea cadrelor didactice principiul de la care se pleacă în legea salarizării - salariul debutantului va porni de la salariul mediu brut pe țară”, a mai declarat și Marius Budăi, ministrul Muncii.

știre în curs de actualizare

Cum arată OUG cu care a ieșit Guvernul

OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat. Iată ce este prevăzut în document:

Sursa foto: captură video/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri