Este scandal la Chișinău, după ce un audit extern a demonstrat că Republica Moldova ar datora Gazprom doar 8,6 milioane de dolari, deși rușii estimaseră datoria la peste 700 de milioane. Cifrele anunțate de auditori sunt contestate de Gazprom, dar și operatorul național Moldovagaz ridică semne de întrebare asupra corectitudinii lor.

Gazprom a pretins, la nivelul anului 2021, o sumă totală de 756 de milioane de dolari, reprezentând datoriile istorice, dar și curente, ale Moldovagaz la producătorul rus de gaze naturale. Cum o parte din debite au fost stinse, acesteaa ar fi ajuns acum la 709 milioane de dolari, conform calculelor făcute de ruși.

Datoria Moldovei la Gazprom, cât 5% din PIB

Suma ar reprezenta în jur de 5% din PIB-ul Moldovei sau, potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, circa 1.000 de dolari pe cap de familie.

Ca urmare, autoritățile au comandat un audit independent, realizat de Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance. Acesta a ajuns la o sumă mult mai mică, respectiv 8,6 milioane de dolari. Guvernul Moldovei se arată acum dispus să o achite. Doar că rușii, care controlează și Moldovagaz, unde au 50% din acțiuni, nu sunt de acord cu rezultatul la care au ajuns auditorii norvegieni și britanici.

Raportul auditorilor poate fi consultat AICI.

Cum a apărut această discrepanță? 400 de milioane de dolari din totalul pretins de Gazprom (și de Faktoring-Finans, o subsidiară a Gazprom) se bazează pe decizii arbitrale din perioada 2008-2020 al căror termen de executare a fost depășit, ca urmare suma nu mai trebuie plătită. Alte 278 de milioane de dolari nu pot fi demonstrate prin documente, afirmă auditorii. Din această sumă, 165 de milioane ar fi doar dobânzi și penalități pentru o presupusă datorie, pentru care auditorii spun că nu au găsit acte. În fine, 135 de milioane de dolari ar fi fost cheltuite de Moldovgaz fără a fi aprobate de ANRE-ul de la Chișinău, dintre ele 32 de milioane fiind alocate pentru construcția unui nou sediu.

Mai mult, autoritățile de la Chișinău spun că și Gazprom ar fi dator cu 160 de milioane de dolari, pentru gazele care au tranzitat Moldova din 2007 și până azi.

Reacția Gazprom: auditul nu este valabil

„Categoric, Gazprom nu este de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, a replicat gigantul rus al gazelor naturale. „Auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de către partea moldovenească, fără acordul Gazprom și Moldovagaz. Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel valoarea și valabilitatea datoriei menționate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate în mod regulat de Gazprom și Moldovagaz și în hotărârile arbitrale internaționale relevante”.

Și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, s-a arătat ”nedumerit” de rezultatele auditului. Potrivit ProTV Chișinău, el susține că doar datoria totală a regiilor de termoficare pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz ajunge la 46 de milioane de dolari. Compania susține, într-un comunicat oficial, că ”nu este subiectul auditului respectiv, în timp ce obiectul acestuia îl reprezintă activitățile economico-finaciare și datoria istorică față de furnizorul extern de gaze naturale”.

Raportul auditoriul trebuie aprobat de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz, ceea ce, dat fiind controlul Gazprom asupra companiei, e foarte probabil că nu se va întâmpla, după cum a recunoscut și ministrul Energiei de la Chișinău

Sursa foto: Moldovagaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri