Dobânda de politică monetară va rămâne la nivelul actual de 7% până în luna mai a anului viitor. Mai mult de atât, nici rata ROBOR nu își va modifica valoarea până la "noile ordine" ale dobânzii de politică monetară, consideră Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR. Motivul principal al acestor dobânzi mari este că România nu a scăpat încă de inflație, iar creșterea lefurilor nu a făcut decât să pună bețe în roate prognozelor BNR.

Banca Centrală a României a operat ultima majorare a dobânzii de politică monetară la începutul acestui an, atunci când aceasta a ajuns la nivelul de 7%. Pe tot parcursul anului BNR a jucat prudent și a menținut constantă dobânda de politică monetară. Acest lucru a dus la efecte pozitive în ceea ce privește rata inflației, care a avut un traseu descendent, dar specialistul Ciprian Dascălu spune că încă avem o cursă lungă pentru a vedea niște dobânzi mai mici.

„Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de politică monetară neschimbată până la ședința din luna mai a anului viitor. Aceasta este previziunea noastră de moment, dar va depinde și de cum va evolua inflația. Atunci când va începe ciclul de tăiere a ratei de dobândă de politică monetară, acest lucru se va face gradual, cu 25 de puncte de baza la fiecare ședință", a declarat economistul șef BCR.

Rata dobânzii de politică monetară, adică dobânda cheie, reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă și este o parte a Politicii Monetare a Băncii Naționale. Cu toate că acesta nu are un impact direct asupra prețului la credite, este folosită ca o ancoră pentru toate dobânzile de pe piața bancară românească.

Creșterea salariilor: pe cât de bună pare, pe atât de nocivă e pentru inflație

O altă mențiune importantă pe care o face economistul este aceea că majorările salariale duc la creșterea presiunii inflationiste. Principiul este unul simplu: atâta timp cât salariile cresc peste rata inflației, românii au o putere de cupărare mai mare. Cu toate că, în esență, acest lucru pare bun, efectul în economie este de creștere a consumului, unul dintre "cele mai poluante elemente" pentru inflație.

Creșterile salariale au depășit semnificativ rata inflației. Acest lucru se va menține probabil pentru următoarele patru trimestre, ceea ce va duce la presiuni inflaționiste suplimentare”, explică Ciprian Dascălu.

Salariul mediu net a ajuns la 4.565 lei în iulie a acestui an, conform datelor INS. Comparativ cu a doua luna de vară din 2022, salariul mediu net a crescut cu 14,8%. Mai mult de atât, indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în iulie 2023 faţă de luna iulie 2022. Mai mult de atât, Guvernul a majorat salariul minim brut cu 10%, de la 3.000 lei la 3.300 lei brut pe lună.

Chiar și FMI îi transmite lui Isărescu să țină dobânzile „în lesă”

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România, este de părere că Banca Națională nu ar trebui să relaxeze dobânda de politică monetară. Fondul Monetar Internațional a venit în vizita tradițională din țara noastră, dar ne-a prins, ca de obicei, cu o debandadă fiscală în plină desfășurare. Pe lângă recomandările și sesizările pe care le-a făcut reprezentantul FMI, în contextul noului pachet de măsuri fiscale, acesta a venit și cu un îndemn către Banca Națională.

„Ca urmare a înăspririi politicii monetare, inflația are o tendință de scădere. Politica monetară nu ar trebui să fie relaxată până când inflația de bază nu se află pe o traiectorie descendentă fermă. Supravegherea băncilor trebuie continuată și politicile monetare să fie corecte și stabile”, a delcarat Jan Kees Martijn.

Nivelul dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC. În ceea ce privește ROBOR la 3 luni, acesta are valoarea de 6,4%, un procent care nu s-a clintit din loc de mai bine de o lună. Indicele de referință a creditelor consumatorilor are o valoare de 5,96%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri