O companie minieră din Norvegia a făcut o descoperire vitală atât pentru sectorul energiei și IT, cât și pentru agricultură.

Fosfatul este un minereu strategic pentru producția de îngrășăminte, dar și pentru cea de procesoare, panouri solare și baterii. Până la invadarea Ucrainei, scrie Economist, Uniunea Europeană nu a pus prea mult accent pe securizarea acestei resurse, dat fiind că importa fosfat din Rusia. Însă, în contextul actual, procurarea acestui minereu devenise o sursă de îngrijorarea pentru Europa.

Compania anglo-norvegiană Norge Mining pare să fi rezolvat însă această problemă pentru decenii bune. În 2018 au descoperit în sud-vestul Norvegiei un zăcământ promițător, iar anul acesta cei de la Norge au stabilit că ar fi vorba de circa 77 de miliarde de tone – cele mai mari rezerve de fosfat găsite vreodată.

Potrivit BBC, zăcământul din Norvegia ar putea acoperi cererea globală de fosfat pentru următorii 50 de ani. Europa ar depăși astfel cel mai mare producător mondial, care în acest moment este China, iar prețurile produselor agricole ar putea scădea, odată cu securizarea acestei resurse esențiale pentru producția de îngrășăminte. Descoperirea ar putea relansa și producția de baterii în Europa.

De asemenea, Norge Mining a găsit și depozite de titan și vanadiu, alte resurse strategice monopolizate, în ultimii ani, de China. Principala provocare pentru compania minieră este, acum, să le poată exploata respectând legislația de mediu extrem de strictă din Norvegia.

Sursa foto: Norge Mining

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri