Impactul economic al Neptun Deep pentru România este de 42,4 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro ar putea fi impactul bugetar, a declarat, vineri, Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group, la un eveniment de specialitate.

„Noi am făcut un studiu foarte recent, de o săptămână, în care evaluăm impactul acestui Neptun Deep, din punct de vedere economic pentru România, ce înseamnă el ca impact economic, ca impact în venituri bugetare, ca impact asupra forţei de muncă, pentru că şi acolo are un impact şi, bineînţeles, asupra deficitului de cont curent. Rezultatele sunt într-adevăr foarte bune. Este o investiţie de care România are nevoie. Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 - 2036”, a explicat Laurian Lungu, la dezbaterea profesională CLCC - Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

Acesta a adăugat că „poate mai adunăm un an sau doi pentru tot ceea ce înseamnă aşa numitul decommissioning (dezafectare, n.r.). Este un impact în economie foarte mare. La nivel de venituri bugetare este undeva aproape de jumătate din impactul economic. Deci vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar. Aici intră şi participaţia statului. Practic, intră redevenţele, intră toate aceste contribuţii de asigurări sociale care vor veni la buget datorită faptului că sunt foarte multe job-uri, locuri de muncă care sunt menţinute sau care sunt create. Apoi, impozitul pe profit, pe venit”.

Lungu a subliniat că statul român este acţionar, având 70% din Romgaz şi 20% din OMV Petrom şi, în felul acesta, vorbim de o participaţie foarte mare din întregul proiect Neptun Deep, aproape jumătate. Pe parte de deficit de cont curent, din calculele efectuate reiese că vom "salva" circa 0,5% din PIB pe an, a precizat acesta.

"România îşi va dubla efectiv capacitatea de producţie. Va deveni probabil, cel puţin până în 2030, primul producător de gaz din Europa, pentru că la ora actuală era Olanda. Ştim cu toţii că acest zăcământ, Groningen, se va închide din 2024. Astfel, atunci când România va începe să extragă din Neptun Deep, Groningen se va închide şi evident că ponderea producţiei de gaze a României în total producţie gaze la nivel UE va fi foarte, foarte mare. La ora actuală Uniunea are undeva o rată de dependenţă a importurilor de gaze de 97%", a explicat Laurian Lungu.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri