Multe companii sunt intr-o cautare continua de forta de munca tanara si dinamica, cu ajutorul careia sa faca fata provocarilor generate de dezvoltarea intr-un ritm foarte alert, atat a tehnologiilor, cat si a nevoilor clientilor.

Problema este ca in toata aceasta goana, candidatii seniori nu prea sunt luati in considerare de catre angajatori, deoarece exista cateva preconceptii despre angajatii de peste 40-45 de ani care ii fac pe angajatori sa se orienteze cu precadere catre grupe de varsta mai mica.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

Am stat de vorba cu Rodica Obancea, coach profesionist senior, care a antrenat de-a lungul anilor peste 400 de lideri si mai mult de 60 de echipe din diverse organizatii de renume, sa ne spuna, din experienta ei, daca aceste preconceptii fata de candidatii seniori sunt justificate sau exista motive solide pentru care angajatorii ar trebui sa inceapa sa priveasca lucrurile dintr-o alta perspectiva.

"O organizatie si o echipa sanatoasa are nevoie atat de juniori, care se misca repede, ridica standardele de viteza, de adaptare si executie, dar si de seniori, care au un alt ritm, alte nevoi si moduri de invatare. Avem nevoie de ambele. Eu consider ca exista cateva motive demne de luat inseama atunci cand o companie oscileaza intre a integra sau nu, in mediul sau organizational, persoane dintr-o categorie de varsta considerata peste pragul lor de acceptare", a declarat pentru wall-street.ro Rodica Obancea.

Trei motive pentru care merita sa angajezi seniori in echipa ta

1. Maturitate personala si profesionala

"Sunt prezenta in multe organizatii si vad frecvent ce impact poate sa aiba lipsa unor persoane in echipa care sa incetineasca din cand in cand ritmul actiunii, care sa ne spuna atunci cand repetam o greseala sau nu invatam nimic din ceea ce s-a intamplat in trecut. Maturitatea inseamna un stadiu inaintat de experienta, de insusire a cunostintelor despre un domeniu anume, o profunzime pe care ne-o da varsta si experienta. Cunosc multi manageri tineri, oameni inteligenti si deschisi la minte si frecvent aud feedback despre ei ca „sunt prea tineri, nu inteleg” ... sunt lectii de viata pe care le invatam de-a lungul timpului, ele vin odata cu varsta, nu le invatam in facultate sau in scolile de business", a precizat coach-ul.

Potrivit acesteia, mediul de business actual este complex, dinamic si cu multa incertitudine, iar o abordare matura, in profunzime, a problemelor cu care ne confruntam, invatand lectiile trecutului, poate ajuta echipele sa creeze rezultate sustenabile.

2. Provocare si invatare continua

"Sunt multe proiecte de coaching in care antrenez echipe pentru a invata impreuna cum sa obtina rezultatele pe care le doresc cu adevara tsi nu este usor lucrul cu oamenii seniori. Frecvent, acestia sunt mai putin deschisi la schimbare si ne provoacasa “ne ascutim” continuu abilitatea de a-i convinge ca o anumita schimbare este necesara. Ne stimuleaza sa ne uitam in,si la noi insine, si sa descoperim un alt mod in care am putea sa prezentam o idee, un proiect, o actiune, astfel incat sa ii avem alaturi de noi", a explicat ea.

Astfel, angajatii cu varste mai inaintate sunt mai greu de convins si de implicat in actiuni, insa atunci cand acestia vad sensul si inteleg modul in care isi pot aduce contributia, impactul implicariilor se va vedea cu siguranta. Lucrul cu oamenii seniori nu este intotdeauna facil.

3. Creativitatea presupune diversitate

Cu cat reusim sa cream mai multa diversitate in echipe, in organizatii, cu atat mai mult crestem sansele gandirii creative, a inovatiei si a generarii de solutii si optiuni noi.

"Din perspectiva mea, diversitatea, de varsta, experienta, perspectiva, mod de gandire etc. este o sursa de creativitate si inovatie, si o buna baza pentru un avantaj competitiv. Totodata, diversitatea este o provocare in mediul organizational, deoarece atunci cand nu este gestionata de un management matur, poate genera neintelegeri, suspiciuni, conflicte, iar acestea conduc la randul lor, la absenteism, calitate scazuta a muncii, moral diminuat si pierderea competitivitatii. Este un paradox aici, deoarece atunci cand managerii si echipele faciliteaza diversitatea, risca conflicte in mediul de lucru,iar daca evita diversitatea, risca aplatizare, lipsa de schimbare, inovatie, creativitate, adica pierderea competitivitatii", a detaliat coach-ul Rodica Obancea.

Ea sustine ca un bun mix de varste si experiente personale si profesionale, o buna diversitate in echipa si in organizatie,poate parea pe termen scurt implica cheltuieli mai mari - buget mai mare pentru salarii si beneficii, de exemplu. Cu toate acestea, randamentul unei investitii de genul acesta se va vedea pe termen mediu si lung, cu conditia sa existe un management matur, delegativ, care sa asigure cadrul necesar pentru munca inteligenta si rezultate sustenabile.

Studiile arata ca 1 din 2 candidati isi gasesc cu dificultate job

Un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos arata ca 52% dintre angajati considera ca le este greu sau foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca conform cu experienta, iar diferenta clara se vede in functie de varsta. Astfel, in studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Studiul a fost realizat pe un numar de 601 femei si barbati cu varsta intre 35-64 de ani cu media de varsta de 46.2 ani, persoane care pot fi potentiali candidati pe piata muncii.

Cercetarea arata ca 52% dintre angajati considera ca le este greu sau foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca conform cu experienta, iar diferenta clara se vede in functie de varsta. Astfel, in studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Mai mult, analiza arata ca 43% dintre persoanele din esantionul analizat au fost refuzate la cel putin un interviu in ultimul an, iar aproape jumatate dintre acestia (46%) nu au aflat motivul pentru care nu au obtinut jobul.

Citeste si Esti intr-un con de umbra? Iata cateva idei, oferite de un coach, pentru a-ti gasi job

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri